Foto: Pixabay

5 iemesli, kāpēc brokastīs izvēlēties muslī + recepte 0

Cilvēki Latvijā arvien mērķtiecīgāk interesējas par veselīgu dzīvesveidu un kļūst erudītāki pārtikas jomā. Pieaugoša tendence ir izvēlēties vienkāršus, saprotamus un dabīgus produktus. Apzinoties, ka labsajūta un veselība lielā mērā ir atkarīga no ēdiena, Graci un uztura speciāliste Dārta Tene aicina uzzināt vairāk par vienu no funkcionālajiem produktiem – musli.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Funkcionāls muslis satur sastāvdaļas ar dabīgi augstu un zinātniski pārbaudītu uzturvērtību, piemēram, ābolu, kas malts ar visu mizu un sēkliņām, ķirbju sēklas vai linsēklas. Tas ir bagāts ar vitamīniem un minerālvielām, kas nodrošina svarīgas organisma funkcijas. Piemēram, dzelzs veicina normālu imūnsistēmas darbību, palīdz samazināt nogurumu un nespēku. Magnijs rūpējas par normālu nervu sistēmas darbību un muskuļu darbību, tiamīns palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu. Cinks uztur veselu ādu, matus un nagus. Olbaltumvielu un šķiedrvielu avots.

1. Enerģija ilgam laikam

No rīta pamostoties, organisms ir jānodrošina ar jaunu spēku. Ar dabīgu musli cilvēks uzņem tik enerģijas, cik iespējams patērēt, jo tā sastāvdaļas lieliski veicina sāta sajūtu. Ja musli ēd brokastīs vai kā papildinājumu citiem ēdieniem un cilvēks ir fiziski aktīvs, tas nerada lieko tauku kārtu. Musli vajadzētu uztvert kā instrumentu mērķu sasniegšanai – veselības veicināšanai, sportisko rezultātu uzlabošanai, kā arī pievilcīga izskata pilnveidošanai.

2. Garšu dažādība

CITI ŠOBRĪD LASA

Bieži vien dzirdēts apgalvojums, ka veselīgs ir bezgaršīgs. To nevar apgalvot par visiem produktiem. Muslī satur tādas sastāvdaļas, kas ir dabīgi saldinātāji, piemēram, malts ābols vai ķirbis, kokosriekstu skaidiņas vai kanēlis, žāvētas dzērvenes vai kaltētas bietes. Papildu garšas nianses rada grauzdētas sēkliņas, riekstu gabaliņi, kā arī sausajās brokastu pārslās retāk izmantoti augi: ingvers, rožlapiņas, kazenes, spināts u.c. Mušļu segments ir augošs, un piedāvājums ir pietiekami plašs jebkura gaumei un vajadzībām.

3. Aromāts un krāsa

Garšai ir liela nozīme, tomēr tikpat būtiska ir smarža un vizuālais izskats. Dabīgs muslis (bez garšas un smaržas pastiprinātājiem) ne tikai sniegs nozīmīgas uzturvielas, bet būs acij tīkams un aromātisks, pateicoties pārdomāti kombinētām, turklāt dabīgām izejvielām. Tāpat ne vienmēr vairāk sastāvdaļu nozīmē labāk – svarīgas ir īstās proporcijas.

4. Ātra un vienkārša pagatavošana

Ja negaršo piens, muslī var arī ēst ar dabīgo jogurtu vai biezpienu. Tiem, kuri izvēlas augu valsts produktus vai kam ir laktozes nepanesamība, muslis labi garšos ar ogu smūtiju, kokosriekstu, lazdu, Indijas riekstu, mandeļu pienu vai auzu pienu. To var lietot kā piedevu kārtojumiem, pankūkām, pašceptiem cepumiem, kā arī salātiem, lai padarītu interesantāku to tekstūru.

5. Maciņam draudzīga maltīte

Salīdzinot ar uzpūstajām brokastu pārslām, kas ražotas no miltiem, vai cukurā un taukvielās apgrauzdētu granolu, funkcionāli mušļi varētu šķist dārgāki augstvērtīgo izejvielu dēļ. Tajā pašā laikā tie ātrāk rada un ilgāk notur sāta izjūtu – vidusmēra pieaugušā brokastīm pietiek ar četrām karotēm jeb 40g. Uztura speciāliste D.Tene uzsver: “To ir vērts ņemt vērā tiem, kas ir gausi brokastu ēdāji – šī nelielā mušļa porcija sniegs enerģiju jau no paša rīta, kas mums nepieciešama, gan strādājot intelektuālu vai fizisku darbu, gan veicot sportiskas aktivitātes rīta cēlienā.” Atkarībā no ēšanas paradumiem 400g kvalitatīva mušļa dāmām pietiks ~15 brokastīm, savukārt sportistiem un tiem, kuri jāuzņem papildu enerģijas deva, sanāks ~10 maltītes. Ilgtermiņā muslis ir demokrātiska brokastu izvēle visai ģimenei.

Foto: Pixabay

Uztura speciālistes brokastu recepte no muslī:

  • 2 saujas muslī;
  • 1 nogatavojies, mīksts banāns;
  • 1 ēdamkarote čia sēklu;
  • 2 ēdamkarotes žāvētu dzērveņu;
  • 2 ēdamkarotes Indijas riekstu

Pagatavošana:
Čia sēklas trauciņā aplej ar ūdeni un uzbriedina 10 minūtes (sēklas un ūdens ir attiecībā 1:2, ik pa laikam jāsamaisa). Tikmēr lielā bļodā rūpīgi samīca banānu. Klāt ber musli, žāvētās dzērvenes. Sadrupina Indijas riekstus un pievieno bļodā. Kad sēklas ir uzbriedušas, arī tās pievieno masai. Visu rūpīgi samaisa.
Uz cepešpannas izklāj cepamo papīru. No sagatavotās masas veido plakanus cepumus. Liek cepties krāsnī 180 grādu temperatūrā 10 minūtes. Kad cepumi gatavi, ļauj tiem nedaudz atdzist. Vesels ēdis!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.