Foto – Aija Geida

5 idejas ātri pagatavojamām, veselīgām skolēnu brokastīm 0

Līdz ar septembra iestāšanos daudzās Latvijas ģimenēs mainās dzīves ritms un ik rīta rituālus papildina arī brokastu gatavošana skolēnam, kas var paņemt daudz laika, turklāt bieži vien bērni nav noskaņoti ēst vecāku pagatavoto ēdienu. Rimi Gardēži – garšvielu pētnieks Mārtiņš Sirmais un šefpavārs Normunds Baranovskis – dalās ar savu pieredzi ēdienu gatavošanā bērniem un iesaka 5 idejas, ko vērts ņemt vērā ikvienam no vecākiem, atvieglojot ik rīta brokastu gatavošanu.

Reklāma
Reklāma
“Latvija ir iegājusi Nāves spirālē! Ar čurainu lupatu jāpatriec!” Hermanis par politiķiem, kuri valsti ved uz “kapiem”
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
7 iemesli, kāpēc jūs nespējat zaudēt svaru pat, ja pārtiekat tikai no vienas salāta lapas
Lasīt citas ziņas

Iekļauj ēdienkartē ogas un augļus
Gan bērniem, gan pieaugušajiem brokastīs ieteicams vairāk ēst ogas un augļus, it īpaši laikā, kad tie ir pieejami piemājas dārzā vai mežā. Tos var sajaukt kopā ar dažādiem graudaugiem, piemēram, auzu pārslām un musli maisījumiem, papildus pievienojot jogurtu vai pienu. „Augļus un ogas var izmanot dažādi – izspiediet sulu un pasniedziet to kopā ar rudzu maizes šķēli, uz kuras ir biezpiens un tomāti,” stāsta Normunds Baranovskis. Graudaugi dod enerģiju, toties augļi un dārzeņi – papildus vitamīnus visai dienai, tāpēc šādas veselīgas brokastis ikviena bērna rīta cēlienu padarīs možu un garšīgu.

Redzēt = atpazīt = apēst
Bērni jo īpaši pievērš uzmanību ēdiena izskatam, tāpēc Rimi Gardēdis Mārtiņš Sirmais iesaka ēdienu likt uz liela, plakana šķīvja, kur pārredzama ikviena tā sastāvdaļa. Tādā veidā bērnam ir iespēja izvēlēties, ko ēst un ko neēst. Brokastis ir kā piedzīvojums, tāpēc ēdiena vizuālajam noformējumam ir liela nozīme. Lai tas vienmēr izskatītos lieliski, svarīgi izmantot svaigas produktu sastāvdaļas, ēdienu nepārcept un nepiededzināt un viss izskatīsies skaisti un garšos fantastiski.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ļauj justies kā restorānā
„Nereti savam dēlam no rītiem jautāju – ko cienījamais kungs vēlēsies brokastīs, ļaujot justies kā restorānā. Viņš izvēlas, kā pagatavotas olas gribēs – protu uztaisīt gan kulteni, gan vēršaci, gan omleti,” stāsta garšvielu pētnieks Mārtiņš Sirmais. Šāda pieeja brokastu gatavošanā iepriecinās bērnus un mazliet atraus no ik rīta pienākumiem. Iespējams, bērniem tas iepatiksies, un viņi vienmēr brokastos ar lielu prieku!

Sātīgi, bet nepārslogojot organismu
Bērni jau no mazotnes ir jāpieradina pie brokastu ēšanas, un vecāki – pie brokastu gatavošanas. Mārtiņš Sirmais saviem bērniem taisa putras, kas ļauj paēst ne vien ātri, bet arī veselīgi. Putrai var pievienot svaigas ogas, bezpiedevu jogurtu, šokolādi vai pat medu, piesaistot neviltotu bērnu uzmanību. Savukārt Normunds Baranovskis iesaka vecākiem nepārpūlēties, protams, ir svarīgi, lai brokastis būtu sātīgas, tomēr tās nedrīkst pārslogot bērna organismu.

Ļauj ēst to, ko ēd viņa mīļākais multfilmu varonis
„Bērnus uzrunā viņiem aktuālas lietas, piemēram, multfilmas, mīļākie multfilmu varoņi un dažādi daiļliteratūras tēli. Tāpēc bērniem interesi rosinoši šķiet ēdieni, ko ēd viņa iemīļotie varoņi. Savam dēlam brokastīs esmu piedāvājis iepriekšējā vakarā gatavoto lasi mandeļu mērcē ar pētersīļiem un kartupeļiem, jo to ēd viņa iecienītais multfilmas personāžs,” pieredzēs dalās Mārtiņš Sirmais.

„Bērniem lielākoties garšo tieši tas pats, ko ēd viņu vecāki, un bērni atspoguļo ģimenes ēšanas paradumus. Vecāki, ja vēlaties, lai jūsu bērni ēd veselīgāk, sāciet ar sevi, ar mazām, ikdienišķām lietām, piemēram, katru rītu pasniedziet gan bērniem, gan sev svaigi spiestas sulas glāzi,” ar padomu dalās Rimi Gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.