4 receptes: kā mājās pagatavot aknu pastēti 0
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Gardu pastēti ir pa spēkam pagatavot katrai, turklāt process ir ātrāks un vienkāršāks, nekā varētu šķist.
Vistu aknu pastēte
• 600 g vistu aknu
• 2 skābi āboli
• 2 avokado
• 1 liels sīpols
• 2 ķiploka daiviņas
• 200 ml saldā krējuma
• 1,5 ēdamkarotes konjaka
• 1 tējkarote Vusteršīras mērces
• citrona sula
• sāls, pipari
Pagatavošana:
Aknas sagriež sīkāk. Sīpolu, ābolus nomizo un sasmalcina. Pannā nedaudz apcep akniņas, pievieno sasmalcinātos ābolus un sīpolu, izspiestas ķiploka daiviņas, Vusteršīras mērci, piparus un sāli. Cep. Kad aknas gatavas, iemaisa konjaku un saldo krējumu, vēl pasautē dažas minūtes. Sablendē. Masu liek lēzenā traukā un atdzesē. Tad pārklāj ar plāni sagrieztām avokado šķēlītēm un apslaka ar citrona sulu.
Zosu aknu pastēte
• 400 g zosu aknu
• 250–300 g sviesta
• 40 g burkānu
• 30 g šalotes sīpolu
• 30 g puravu
• 1–2 ķiploka daiviņas
• 1–2 rozmarīna zariņi
• 1 timiāna zariņš
• 50 ml baltvīna
• vistas gaļas buljons
• augu eļļa cepšanai
Pagatavošana:
Burkānus, sīpolus, puravu un ķiploku sagriež kubiņos un uz nelielas uguns cep eļļā, līdz kļūst zeltaini. Ieteicams izmantot augu, nevis olīvu eļļu, jo tai ir spēcīga garša un ne visas der cepšanai. Pielej baltvīnu un turpina cept. Kad baltvīns iztvaikojis, dārzeņi zeltaini, bet vēl stingri, pievieno trijās daļās sagrieztas zosu aknas, kam iepriekš noteikti jāizgriež cīpsliņas, jānovelk plēve un jāraugās, lai klāt nebūtu žults. Uzbārsta sāli, maltus melnos piparus, var pievienot nedaudz čili, ja gribas pikantāku garšu. Pielej vistas gaļas buljonu – tik daudz, lai būtu nosegts trauka saturs, un pieliek sviestu. Turpina vārīt uz lēnas uguns. Lai pārbaudītu, vai aknas gatavas, nokniebj gabaliņu – ja vidus vairs nav sārts, pietiek vārīt.
Aknas blendē kopā ar burkāniem, sīpoliem un puraviem. Skatās, vai pietiek šķidruma. Aknas un sviests atdziestot sacietē, tāpēc karstajai masai jābūt pašķidrai. Ja būs pārāk bieza, atdziestot uzkoda būs cieta kā krams – sasprēgās, saplaisās, nebūs ēdama.
Pēc blendēšanas masu izberž caur sietu, lai nepaliek kāds rozmarīna vai timiāna zariņš. Tad masu lej veidnēs un atdzesē istabas temperatūrā. Pēc tam uzglabā ledusskapī.
Cūku aknu pastēte
• 500 g aknu (cūkas vai teļa)
• 100 g kūpināta speķa
• 100 g sviesta
• 2 sīpoli
• 2 burkāni
• citrona sula
• pētersīļi
• selerijas
• lauru lapas
• sāls, pipari
Pagatavošana:
Aknām novelk plēvi, tad sagriež nelielos gabalos. Kūpinātu speķi sagriež gabaliņos, liek katlā un apcep, pieliek aknas un apcep brūnganas. Pēc tam pielej nedaudz ūdens vai buljona, pieliek sasmalcinātus sīpolus, burkānus, selerijas, pētersīļus, piparus, lauru lapas, sāli un sautē, līdz pārgrieztās aknas nav sārtas. Tad kopā ar speķi divas vai trīs reizes izmaļ gaļasmašīnā, lai iegūtu pēc iespējas viendabīgāku masu. Sviestu saputo ar citrona sulu (vai sarīvētu muskatriekstu), pievieno samaltās aknas, šķidrumu, kurā aknas sautējušās, un samaisa.
Aknu pastēti liek lēzenos trauciņos, nolīdzina.
Liellopa un cūkas aknu pastēte
• 500 g liellopa aknu
• 500 g cūkas aknu
• 300 g speķa
• 100 g sviesta
• 2 burkāni
• 1 liels sīpols
• 2 ķiploka daiviņas
• lauru lapa
• sāls, pipari
Pagatavošana:
Aknas un speķi sagriež gabaliņos, apcep sviestā, liek katlā, pārlej ar ūdeni un vāra. Sīpolu sagriež, apcep, pieliek aknām kopā ar burkāniem un lauru lapu. Izvārītās aknas, speķi un sīpolu sablendē, pieliek atlikušo sviestu, sāli, piparus un izspiestu ķiploku. Masai pielej šķidrumu, kurā vārījās aknas, lai veidotos bieza krējuma konsistence. Tad pastēti lej trauciņos un pārlej ar kausētu sviestu, lai neapkalst.
Uzziņai:
Aknas ir vērtīgākais dzīvnieku iekšējais orgāns. Tās satur pilnvērtīgas olbaltumvielas, ogļhidrātus, A, D un B grupas vitamīnus.
Padomi!
• Pirms gatavošanas no aknām izgriež žultsvadus un noņem plēves. Tad nomērcē aukstā ūdenī vai pienā. Gatavošanas laikā aknas nedrīkst pārkarsēt, jo kļūst cietas.
• Garda un maigas garšas pastēte izdodas no putnu – vistas, tītara, pīles un zoss – aknām. Te jāņem vērā, ka tītara aknām ir spēcīgāka garša nekā vistas aknām, turklāt tās ir sausākas nekā vistai, tāpēc pastētei jāpievieno vairāk sviesta. Tas arī padara pastēti vijīgāku. Savukārt burkāni šo ēdienu padara saldāku un piešķir patīkamāku krāsu, jo samaltas aknas ir tumši pelēkas. Arī šalotes sīpoli pastētei piešķir saldenu garšu, kas ir būtiski, jo jāsamazina aknu rūgtums.
• Gatavojot pastēti, aknām jābūt četrreiz vairāk nekā pārējām sastāvdaļām. Masa jāblendē, kamēr karsta, jo gan aknas, gan sviests atdziestot kļūt ciets. Lai uzkoda būtu aromātiskāka un izceltos sastāvdaļu garša, pirms blendēšanas var pieliet nedaudz konjaka vai degvīna.