Foto: Unsplash

4 makaronu ēdieni: sātīgi un daudzveidīgi 3

Autors: Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Veselam
Kā tad ir pareizi ēst hurmas – ar vai bez mizas? Uztura speciālistiem ir kategoriska atbilde
Lasīt citas ziņas

Makaroni ir ļoti vienkāršs pārtikas produkts. Tos iespējams ātri pagatavot, tie ātri pārstrādājas, un tajos ir daudz ogļhidrātu. Makaroni ir salīdzinoši lēti, un tajos nav konservantu. Tos viegli kombinēt ar dažādiem produktiem: gaļu, zivīm, dārzeņiem un sieru.

1. Makaronu sacepums ar kūpinātu zivi

Foto: Tatiana Vorona/SHUTTERSTOCK

• 200 g makaronu radziņu

• 250 ml piena

• 250 ml saldā krējuma

• 80 g sviesta

• 30 g miltu

• 80 g rīvēta Ementāles siera

• 400 g kūpinātas zivs

• 2 āboli

• 1 citrona sula

• sāls, pipari

• 1 ēdamkarote kapātu diļļu

• 1 ēdamkarote kapātu pētersīļu

CITI ŠOBRĪD LASA

Pastu vāra al dente lielā sālsūdens daudzumā. Nokāš un notecina. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem.

Pannā izkausē 50 gramu sviesta un maisot iekaisa miltus. Kad tie kļūst dzeltenīgi, pielej pienu un krējumu. Kārtīgi samaisa un ļauj sabiezēt. Pievieno 50 gramu siera, pieber sāli, piparus un zaļumus.

Zivij novelk ādu, izņem asakas, saplucina gabaliņos. Ābolus nomazgā, nomizo, sagriež četrās daļās, izņem serdi un sagriež šķēlītēs. Zivi un ābolus samaisa ar makaroniem, iejauc mērci, pievieno sāli, piparus un citrona sulu.

Maisījumu liek ietaukotā cepamtraukā, atlikušo sviestu pārliek pāri pārslu veidā un cep cepeškrāsnī vidējā nodalījumā 20–30 minūtes, līdz sacepums zeltaini brūns.

Ja kūpinātas zivs garša šķiet pārāk spēcīga, makaronos var iejaukt svaigu lasi vai baltas gaļas zivi.

2. Olu nūdeles ar dārzeņiem

Foto: Azra H/SHUTTERSTOCK

• 400 g olu nūdeļu

• 1 baklažāns

• 2 mazi cukīni

• 2 mazas sarkanās paprikas

• 2 mazi sīpoli

• 2 ķiploka daiviņas

• 1 rozmarīna zariņš

• 1 timiāna zariņš

• 5 ēdamkarotes olīveļļas

• svaigi malti melnie pipari

• sāls

Baklažānu, cukīni un paprikas pākstis nomazgā un notīra. Visu sagriež 1,5 cm lielos kubiņos. Sīpolus sagriež kubiņos, ķiplokus – plānās šķēlītēs. Rozmarīnu un timiānu nomazgā, no kātiem noplūc lapiņas un sakapā.

Lielā, dziļā pannā sakarsē 3 ēdamkarotes eļļas un cep baklažānu kubiņus apgrozot, līdz tie mīksti un ieguvuši tumšu krāsu. Ik pa laikam var pieliet mazliet eļļas. Baklažāna gabaliņus izņem no pannas un noliek malā.

Pannā ielej atlikušo eļļu un sautē cukīni un paprikas gabaliņus, sīpolus, ķiplokus, rozmarīnu un timiānu, ik pa laikam apmaisot, bet tā, lai tie paliktu nedaudz stingri. Iemaisa baklažāna gabaliņus, pannai uzliek vāku un visu sautē uz mērenas uguns aptuveni 10 minūtes, ļaujot sastāvdaļām savilkties. Tikmēr makaronus lielā sālsūdens daudzumā izvāra al dente, kā norādīts uz iepakojuma.

Reklāma
Reklāma

Dārzeņiem pēc garšas pieber sāli un piparus. Makaronus nokāš, notecina un sajauc ar dārzeņiem.

3. Spageti sēņu un krējuma mērcē

Foto: Slawomir Fajer/SHUTTERSTOCK

• 400 g spageti

• 180 g šampinjonu

• 8 bekona šķēles

• 4 olas

• 250 ml saldā krējuma

• 70 g rīvēta Parmas siera

• 2 tējkarotes raudenes

• sāls, pipari

Makaronus lielā sālsūdens daudzumā izvāra al dente. Nokāš, notecina un liek atpakaļ katlā. Bekonu sagriež sīkos gabaliņos, pannā apcep uz vidējas liesmas un nosusina uz papīra dvieļa. Sēnes noslauka ar mitru drānu, sagriež šķēlītēs un pannā cep 2–3 minūtes, līdz mīkstas.

Olas sakuļ ar krējumu, kopā ar šampinjoniem, bekonu un raudeni iemaisa karstajos spageti.

Makaronus liek uz mazas uguns un maisot uzkarsē, līdz mērce sabiezē. Katlu noceļ no plīts, iemaisa sieru un pēc garšas pievieno sāli un piparus.

4. Pilngraudu makaroni ar liellopa gaļas mērci

Foto: Siamionau Pavel/SHUTTERSTOCK

• 400 g pilngraudu makaronu

• 300 g tomātu

• 2 šalotes sīpoli

• 2 ķiploka daiviņas

• 250 g maltas liellopa gaļas

• 75 g vītināta bekona

• 1 selerijas kāts

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• 2 ēdamkarotes rīvēta Parmas siera

• pustējkarote kapāta timiāna

• pustējkarote kapāta rozmarīna

• 100 ml sarkanvīna

• sāls, pipari

Makaronus vāra sālsūdenī gandrīz al dente un nokāš. Šalotes sīpolus un ķiplokus nomizo un sakapā. Bekonu sagriež kubiņos. Tomātus pārlej ar verdošu ūdeni, novelk miziņu, izgriež kātiņa vietu un mīkstumu sagriež kubiņos.

Pannā uzkarsē eļļu, apcep bekonu, pievieno sīpolus, ķiplokus un zaļumus un pasautē. Seleriju pasautē, pievieno malto gaļu un apcep, līdz tā irdena. Pielej sarkanvīnu un ievāra. Pieliek tomātus, pieber sāli un piparus. Vāra uz lēnas uguns 20 minūtes.

Makaronus iemaisa gaļas mērcē un vāra uz lēnas uguns vēl 2–3 minūtes. Pasniedzot pārkaisa Parmas sieru.

Padomi

• Ar makaroniem sader baziliks, raudene, timiāns, pipari.

• Pareizi sagatavotiem makaroniem jābūt mīkstiem, bet vēl tik stingriem, lai košļājot varētu sajust to formu.

• Kad makaroni novārīti, ieteicams nedaudz pievienot augstvērtīgu olīveļļu, tad tie nesaķeps.

• Ja makaroni ar mērci palikuši pāri, tos var iepakot saldējamos maisiņos vai īpašos traukos un uzglabāt saldētavā. Kad nepieciešams, izņem un uzsilda.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.