No kā sastāv kapsulu čauliņas? 1
“Gribētu uzzināt, no kā gatavo kapsulu apvalkus un vai tās nevar kaitēt veselībai.”
“Kapsulu apvalkus parasti gatavo no želatīna, cukura un ūdens. Želatīns ir daļēji hidrolizēts kolagēns, ko iegūst no ādas, baltajiem savienotājaudiem un dzīvnieku kauliem. Ir gan dzīvnieku, gan augu izcelsmes želatīns,” stāsta farmaceite Ludmila Makovejenko.
“Pieejamas gan cietās, gan mīkstās želatīna kapsulas. Lai pasargātu mīkstās kapsulas no mitruma, tām pievieno konservantus. Piemēram, dažām zivju eļļām pievienotais E vitamīns (E 307/Alfa-tokoferols) darbojas arī kā dabisks konservants. Uzturēt mitrumu palīdz sorbīts un glicerīns. Vēl mēdz pievienot aromatizētājus, piemēram, ar vaniļas, zemeņu, citrona u.c. garšu. Lai gan kapsulu apvalkus uzskata par nekaitīgiem, pirms jebkuru preparātu lietošanas ieteicams rūpīgi izlasīt lietošanas instrukciju, kurā norādītas gan aktīvās vielas, gan palīgvielas. Ja pacientam ir želatīna nepanesība, preparātus, kuru apvalkā vai sastāvā ir želatīns, lietot nevajag. Jāizvēlas citas zāļu formas, par kurām konsultēs ārsts vai farmaceits.”