1.Lieldienu olas – ar mērenību 4
Lieldienas nav iedomājamas bez raibi krāsotām olām, ko ierasts baudīt kā svētku dienas rītā, tā nereti arī visas dienas garumā. Lai gan latviešu tautas ticējumi vēsta, ka Lieldienās olu jāēd gana daudz, tomēr farmaceite uzsver, ka šeit svarīgi ievērtot mērenību. Olas ir labs olbaltumvielu un vitamīnu avots, taču vienlaikus tās ir arī ļoti sātīgas un var izraisīt smaguma sajūtu vēderā, kā arī gremošanas darbības traucējumus.
Jo īpaši svarīgi mērenību ievērot tiem cilvēkiem, kuriem ir kuņģa un zarnu trakta veselības problēmas. Tāpat mērenība attiecas arī uz šokolādes olām, zaķiem un citiem cukurotajiem našķiem, ko Lieldienās bērni nereti mēdz saņemt kā pārsteiguma dāvanu.
Uzturā jālieto tikai svaigas, nesaplaisājušas olas, un, lai izslēgtu risku inficēties ar salmonelozi, tās jāvāra aptuveni 5–7 minūtes.
Termiski neapstrādāti dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkti var būt salmonellas baktēriju avots, un, ja olas netiek pietiekami ilgi vārītas vai ceptas, iespējams pavisam viegli inficēties ar salmonelozi – akūtu zarnu infekcijas slimību, kas galvenokārt skar kuņģi un zarnu traktu. Salmonelozes simptomi parādās 6–72 stundas pēc inficēšanās, un tās pazīmes ir drudzis, slikta dūša, vemšana, krampji un sāpes vēderā, caureja un galvassāpes.