4 gardu ēdienu receptes pāri palikušajam Jāņu sieram 0
“Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Dažkārt gadās, ka Jāņu siers no svinībām palicis pāri, lūk, 4 gardu ēdienu receptes, kuru sastāvā ir Jāņu siers!
Olu kultenis ar Jāņu sieru
Šis ēdiens būs ideāla izvēle brokastīm, jo olas un Jāņu siers veido lielisku garšas kombināciju un sniedz dienas iesākumam nepieciešamo enerģiju.
Sastāvdaļas:
• 3 olas, dzeltenumi atdalīti no baltumiem
• 4 ēdamkarotes piena
• 100 g rupji sarīvēta Jāņu siera
• 10 g sviesta
• 2 saujas zaļumu (spināti, rukola, dilles utt.)
• Sāls, melnie pipari pēc garšas
• Grauzdētā maize, salāti pasniegšanai
Pagatavošana:
Olas dzeltenumus viegli sakuļ kopā ar pienu.
Atsevišķā bļodā noturīgās putās uzputo olu baltumus kopā ar šķipsniņu sāls. (Nav jāputo, līdz tie ir stingrās putās, masai ir jābūt baltā krāsā un tādai, lai uz virsmas nav lielāka izmēra burbuļu; jāputo ~1,5 min). Iemaisa olas baltumus dzeltenuma masā un samaisa. Pievieno 20 g siera.
Uz sakarsētas pannas izkausē sviestu. Izlej olu masu un cep uz vidējās uguns ~1 min. Pievieno palikušos 80 g siera, kārtojot to vienmērīgi uz visas omletes. Pieliek klāt arī zaļumus, sāli un melnos piparus pēc garšas un, maisot ar koka lāpstiņu, karsē omleti, līdz olu masa ir sarecējusi, bet vietām joprojām ir mitra (~2 min, nekarsējiet, līdz olas ir pilnīgi sausas).
Pasniedz kopā ar grauzdētu maizi un salātiem.
Burkānu zupa ar Jāņu sieru
Sastāvdaļas:
• 4–5 vidēja lieluma burkāni
• 3 palieli kartupeļi
• 100 g Jāņu siera
• 200 ml saldā krējuma
• 1 l dārzeņu buljona
• 1 ingvera zariņš
• olīveļļa
• baziliks
Pagatavošana:
Sīpolus nomizo un sasmalcina. Ingvera sakni nomizo un smalki sarīvē. Katliņā sakarsē olīveļļu un apcep sīpolus. Pievieno ingveru, visu samaisa un viegli apcep.
Burkānus un kartupeļus nomizo un sagriež gabaliņos, ber katlā pie sīpoliem, ielej nedaudz ūdens, pievieno sāli un visu sautē zem vāciņa 5 minūtes.
Pēc tam dārzeņiem katlā pielej buljonu un vāra aptuveni 15 minūtes, līdz kartupeļi un burkāni mīksti. Noņem katlu no uguns, pievieno zupai saldo krējumu un visu sablendē vai izberž caur sietu. Pieber sāli un piparus pēc garšas, liek katlu uz uguns un vēlreiz uzvāra līdz pirmajiem burbuļiem.
Pasniedz ar zaļumiem un sadrupinātu Jāņu sieru.
Plānās pankūkas ar Jāņu siera un zaļumu pildījumu
Sastāvdaļas:
• 140 g miltu
• 2 lielas olas
• 120 ml piena
• 120 ml ūdens
• ¼ tējkarotes sāls
• 2 ēdamkarotes kausēta sviesta
• 30 g sarīvēta Jāņu siera
Pagatavošana:
Lielā bļodā sajauc miltus un olas. Pakāpeniski lej klāt pienu, ūdeni un samaisa. Tad pievieno sāli, izkausētu sviestu un smalki sarīvētu Jāņu sieru. Maisa, kamēr masa kļūst viendabīga.
Pannu uzkarsē, tad ar kausiņu uzlej mīklu un vienmērīgi izlīdzina pa visu pannu. Pankūkas cep aptuveni 2 minūtes, līdz kļūst zeltainas.
Pildījumam izmanto sarīvētu Jāņu sieru ar zaļumiem. Pasniedz ar skābo krējumu un timiāna lapiņām.
Salāti ar grilētu Jāņu sieru
Sastāvdaļas:
• 200 g Jāņu siera, kas sagriezts apmēram 5 mm biezās šķēlēs
• 250 g dažādu salātu lapu
• 200 g uz pusēm pārgrieztu ķiršu tomātu
• 100 g sagrieztu vārītu biešu
• 1 plānās šķēlēs sagriezts avokado
• 100 g bekona plānās šķēlītēs
Mērcītei:
• 50 g Extra Virgin olīveļļas
• 2 ēdamkarotes citrona sulas
• 1 tējkarote Vūsteras mērces
• 1 ēdamkarote Dižonas sinepju
• Sāls, melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana:
Lielā bļodā sajauc visas mērces sastāvdaļas. Pusi atstāj bļodā, otro mērces pusi pārlej atsevišķā trauciņā.
Salātu lapas, biešu gabalus un ķiršu tomātus samaisa ar mērci lielā bļodā.
Uz pannas vai sakarsētā grila apcep bekonu, līdz tas ir kraukšķīgs, liek to uz papīra dvieļa, lai tas uzsūktu liekos taukus. Sagriež bekonu mazos gabalos.
Uz grila (vai grillpannas) ~2 min no katras puses apcep Jāņu siera gabalus.
Kārto salātus uz šķīvja – vispirms liek salātu lapas, tad kārto avokado, Jāņu siera šķēles, beigās pārkaisa ar bekona gabaliņiem un pasniedz kopā ar palikušo mērci.