4. Spinātu tarte 0
• 250 g svaigu spinātu
• 1 neliels sīpols
• 1 ēdamkarote sviesta
• 200 g svaigā siera (piemēram, rikota)
• 4 olas
• 200 g saldā krējuma
• 80 ml piena
• 1 ķiploka daiviņa
• naža gals sāls, piparu
Mīklu plāni izrullē, ieklāj cepamajā veidnē un pusstundu patur ledusskapī. Pa to laiku gatavo pildījumu: smalki sagriež sīpolu, saplūkā spinātus. Izkausētā sviestā apcep sīpolu, pievieno spinātus un aptuveni minūti pasautē.
Cepamo veidni izņem no ledusskapja, mīklu sadursta vai pārklāj ar cepamo papīru, uzberot zirņus vai pupas. Cep cepeškrāsnī 200 °C 10–15 minūtes. Ja bija cepamais papīrs, to noņem, izcepto pamatu ieziež ar sakultu olu un cep vēl 5 minūtes, bet jāvēro, lai tas neapbrūnē.
Spinātu pildījumu liek izceptajā groziņā, uzdrupina rikotas sieru. Sakuļ olas, pienu, saldo krējumu, sāli, garšvielas un uzlej pildījumam. Cepeškrāsnī 180 °C cep aptuveni 30–40 minūtes. Tarte ir gatava, līdzko olu un krējuma maisījums ir sarecējis.
Pildījumam var izmantot arī citas kombinācijas: spināti un biezpiens, fetas siers, mazi tomātiņi; brokoļi un rožkāposti, lasis un puravi, kūpināta vista un cukīni. Dārzeņi vispirms jātvaicē vai jāapcep sviestā.