4 gardas spageti ēdienu receptes: ar un bez gaļas 1
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Tas ir mīts, ka makaroni padara apaļu. Viss, kā vienmēr, atkarīgs no patērētā daudzuma un kombinācijas. Makaroni ir tikai piedeva, un uz šķīvja tiem jābūt ceturtajai daļai no porcijas.
Ar malto gaļu un burkāniem
• 400 g spageti
• 400 g maltās gaļas
• 2 burkāni
• 1 sīpols
• 2 ķiploka daiviņas
• 1 kārba konservētu tomātu
• pusglāze dārzeņu buljona
• 30 g cietā siera
• olīveļļa
• timiāns
• sāls, pipari
Pagatavošana:
Sakarsētā eļļā apcep malto gaļu, pievieno gabaliņos sagrieztus burkānus un sīpolu, sasmalcinātas ķiploka daiviņas, sāli, piparus, timiānu. Visu vēl nedaudz pacep. Pieliek konservētos tomātus, pielej buljonu, lēni vāra 10 minūtes, bieži apmaisot.
Spageti izvāra sālsūdenī, nokāš. Ja nepieciešams, mērcei pievieno vēl sāli un piparus. Spageti iemaisa mērcē. Pasniedzot pārkaisa sarīvētu sieru.
Ar sēnēm un bekonu
• 400 g spageti
• 400 g šampinjonu
• 150 g brokastu bekona
• 200 g saldā krējuma
• 50 g cietā siera
• 1 sīpols
• pusglāze dārzeņu buljona
• 1 tējkarote miltu
• olīveļļa
• pētersīļi
• sāls, pipari
Pagatavošana:
Sīpolu sasmalcina, sēnes un bekona šķēlītes sagriež gabaliņos. Sakarsētā eļļā vispirms apcep sīpolus un bekonu, tad liek klāt sēnes, cep dažas minūtes. Iejauc miltus, maisot pielej saldo krējumu un buljonu, uzvāra un vāra vēl 3–4 minūtes. Pieber sāli un piparus, iemaisa daļu sarīvēta cietā siera.
Sālsūdenī izvāra spageti, nokāš, iemaisa sēņu mērcē, pievieno daļu sakapāto pētersīļu. Šķīvjos pārkaisa pārējo sieru un pētersīļus.
Pilngraudu spageti ar biešu mērci
• 140 g Dobeles dzirnavnieka pilngraudu spageti
• 1 liela galda biete
• 1 sīpols
• 2 ķiploka daiviņas
• ¼ glāzes Indijas riekstu
• pusglāze ūdens
• pustējkarote Dižonas sinepju
• ¼ tējkarotes sāls
• liela šķipsna piparu
• rozmarīna zariņš
• olīveļļa cepšanai
Pagatavošana:
Indijas riekstiem uzlej karstu ūdeni un tos mērcē 20 minūtes. Bieti nomizo, sagriež aptuveni 5 mm biezās šķēlītēs, apslaka ar olīveļļu un cep cepeškrāsnī 180 grādos 20–25 minūtes, līdz mīkstas.
Uz pannas uzkarsētā olīveļļā liek cepties sasmalcinātu sīpolu, pēc brīža pievieno sasmalcinātu ķiploku un cep, līdz ķiploks kļūst aromātisks, bet sīpoli – caurspīdīgi.
Nokāš iemērktos Indijas riekstus, liek blenderī, pievieno ceptos sīpolus, ķiplokus, bietes, Dižonas sinepes, sāli, piparus un ūdeni. Sablendē, līdz iegūta krēmīga konsistence.
Pagatavo pilngraudu spageti pēc norādījumiem uz iepakojuma. Gatavajā pastā iemaisa krēmīgo biešu mērci. Pasniedzot dekorē ar svaiga rozmarīna zariņu.
Pasta ar ziedkāpostu un turku zirņiem
• 140 g Dobeles dzirnavnieka pastas Penne rigate
Mērcei:
• 300 g ziedkāposta
• 1 glāze mandeļu vai auzu piena
• 2 tējkarotes citrona sulas
• 2 ķiploka daiviņas
• pustējkarote sāls
• šķipsna melno piparu
• olīveļļa cepšanai
Kraukšķīgajiem turku zirņiem:
• pusglāze konservētu turku zirņu
• 1 tējkarote kaltētu diļļu
• pusēdamkarote eļļas
• sāls, pipari
Pagatavošana:
Turku zirņus rūpīgi noskalo un nosusina. Bļodā tos samaisa ar eļļu, sāli un pipariem. Izkārto uz cepamās plāts tā, lai zirņi nepārklājas, un cep cepeškrāsnī 180 °C 20–25 minūtes, līdz tie kļuvuši zeltaini brūni. Kad gatavi, izņem no cepeškrāsns, pievieno kaltētas dilles un ļauj atdzist.
Katlā uzkarsē nedaudz eļļas un liek cepties sakapātus ķiplokus. Pēc pāris minūtēm pievieno glāzi augu piena, sāli, piparus un gabaliņos sagrieztu ziedkāpostu. Katliņam uzliek vāku un ziedkāpostus sautē 10 minūtes, līdz tie mīksti. Tad pievieno citrona sulu un visu sablendē, līdz mērce kļuvusi vienmērīgi krēmīga.
Atsevišķā katliņā pagatavo pastu atbilstīgi norādījumiem uz iepakojuma. Mērci iemaisa gatavajā pastā. Pasniedzot pārkaisa kraukšķīgos turku zirņus.
Padomi:
• Spageti jāvāra lielā ūdens daudzumā.
• Spageti liek visus reizē verdošā sālsūdenī un vāra, līdz tie mīksti, bet vidū vēl stingri.
• Makaronus nedrīkst pārvārīt – mīksti un pusizjukuši tie līdzinās pusjēlai maizes šķēlei.
• Lai spageti nesaliptu, kad tie nokāsti, iemaisa nedaudz eļļas.
• Makaroni jāpasniedz tūlīt pēc pagatavošanas, jo ar katru mirkli tie kļūst arvien mīkstāki.
• Mērce jāiecilā ļoti rūpīgi, bet ātri, jo auksti makaroni ir vēl nevēlamāks variants par izjukušiem.
• Ja mērce nesatur daudz taukvielu, makaroniem pievieno sviestu.