4 ēdieni kā restorānā: vajadzīga vien vokpanna 0
Maltīti gatavojot vokpannā, izdosies aromātisks, ar bagātīgu garšas buķeti apveltīts un par veselīgu atzīts ēdiens. Dārzeņus apcepot parastajā pannā, šķidrums vienmērīgi ātri iztvaiko no visas virsmas, toties vokpannā sakrājas apakšdaļā, tāpēc ir vienkāršāk ar minimālu daudzumu taukvielu pagatavot sulīgus ēdienus. Turklāt vokpannā var samest dārzeņus, gaļu, rīsus un citas ēdiena sastāvdaļas, kuru pagatavošanai citkārt būtu bijis vajadzīgs atšķirīgs laiks. Tiesa, lai šo pannu varētu uzkarsēt līdz nepieciešamajai temperatūrai, jābūt spēcīgai uguns liesmai, švaka gāzes liesmiņa nederēs.
1. Burkānu salāti korejiešu gaumē
• 500 g burkānu
• 2 ķiploka daiviņas
• puse sarkanā sīpola
• 1 ēdamkarote cukura
• 1 tējkarote koriandra sēklu
• 1 tējkarote sāls
• pustējkarote Kajennas piparu vai čili pulvera
• 5 ēdamkarotes olīveļļas
• 2 ēdamkarotes galda etiķa
• malti melnie pipari
Burkānus sarīvē plānās šķēpelēs, sīpolu sagriež plānās šķēlītēs, ķiploku sasmalcina. Liek traukā. Sarīvētos burkānus ar sīpoliem un ķiplokiem pabīda uz trauka malām, lai vidū veidotos brīvs laukumiņš. Ielej uz pannas uzkarsētu olīveļļu, pievieno garšvielas, iejauc salātos.
2. Olu nūdeles ar garnelēm
• olu nūdeles
• garneles
• paprika
• cukīni
• burkāns
• sīpols
• ¼ Ķīnas kāposta
• 1 ķiploka daiviņa
• citronpipari
• sāls, malti melnie pipari
• 3 ingvera ripiņas
• sojas mērce
• čili saldskābā mērce
• čili pulveris
• olīveļļa
• sojas eļļa
• sezama eļļa
• sezama sēklas
• terijaki mērce
Garneles ievieto marinādē, ko pagatavo no sāls, maltiem melnajiem pipariem, citronpipariem, sasmalcināta ingvera, sojas mērces un čili saldskābās mērces. Papriku, cukīni, burkānu, Ķīnas kāpostu sagriež strēmelītēs. Vokpannā uzkarsē olīveļļu, vispirms aprauj ķiploka daiviņu un 3 ingvera ripiņas, tad pievieno sašķērētos dārzeņus, kam uzbārsta sāli un čili pulveri. Viegli apceptos dārzeņus pabīda uz vokpannas malām, lai tiem pa vidu varētu cept garneles. Kad tas izdarīts, visu pārlej ar sojas un sezama eļļu un samaisa. Pievieno vārītas olu nūdeles, uzbārsta sezama sēklas un uzslaka terijaki mērci.
3. Cepts saldējums apelsīnu sulas mērcē
• plombīra saldējums
• kukurūzas pārslas Corn Flake
• kviešu milti
• ingvers
• ola
• čili pulveris
• apelsīnu sula
• kartupeļu ciete
• olīveļļa
• sāls, cukurs
Saldējuma bumbu apviļā vairākos pārtikas produktos: vispirms miltos, tad sakultā olā, pēc tam sasmalcinātās Corn Flake pārslās, vēlreiz olā un Corn Flake. Katru saldējuma bumbu pusminūti apcep uzkarsētā olīveļļā un novieto uz salvetes, lai notek taukvielas.
Lai pagatavotu mērci, uz pannas uzkarsētā olīveļļā apcep sasmalcinātu ingveru un čili pulveri. Pievieno apelsīnu sulu, sāli un cukuru. Iebiezina ar kartupeļu cieti.
4. Kraukšķīga vista saldskābā mērcē
• 1 vistas fileja
• 1 ola
• suši rīsi
• 1 burkāns
• 1 cukīni
• puse paprikas
• puse sarkanā sīpola
• ¼ Ķīnas kāposta
• 3 ķiploka daiviņas
• nedaudz ingvera
• 1 tējkarote sojas mērces
• 1 tējkarote sezama eļļas
• sezama sēklas
• rīvmaize, milti
• olīveļļa
• sāls, malti melnie pipari
• kaltēta raudene (oregano)
Vistas fileju pārgriež uz pusēm un sašķērē plānās, pagarās strēmelītēs. Dažas minūtes patur marinādē, kas pagatavota no olīveļļas, sāls, maltiem melnajiem pipariem, kaltētas raudenes, 2 ķiploka daiviņām un nedaudz ingvera. Kad vistas gaļas strēmelītes iemarinējušās, tās apviļā miltos, sakultā olā un panē rīvmaizē.
Sakarsētā vokpannā ielej olīveļļu un uzkarsē. Vistas gaļas strēmelītes cep, līdz tās kļūst gaiši brūnas. Izņem no pannas un salvetē nosusina liekās taukvielas.
Izvāra suši rīsus.
Cukīni, sarkano sīpolu, papriku, burkānu un Ķīnas kāpostu sagriež plānās strēmelītēs. Uzkarsē vokpannu, ielej nedaudz olīveļļas. Apcep visus dārzeņus, uzbārstot sāli. Dārzeņus pabīda uz pannas malām, brīvajā laukumiņā ielej olīveļļu, liek sasmalcinātu ķiploka daiviņu. To uzkarsē un iejauc dārzeņu masā. Tad vēlreiz vidū veido brīvu laukumiņu, kurā ielej eļļu, iesit olu un uzbārsta sāli. Ar koka lāpstiņu olu strauji maisa, lai veidotos nelielas pārsliņas. Uzlej sojas mērci un sezama eļļu, iemaisa dārzeņus. Pievieno vārītus rīsus. Uzbārsta sezama sēkliņas.