
3D drukāta pārtika, gaļa no laboratorijas un kukaiņu proteīni – jaunā realitāte? MI prognozē, ko pēc 30 gadiem ēdīs mūsu bērni 0
Pārtika nākotnē, visticamāk, piedzīvos lielas pārmaiņas, pateicoties tehnoloģiju attīstībai, vides problēmām un cilvēku vēlmei dzīvot veselīgāk. Bet vai šīs pārmaiņas padarīs uzturu veselīgāku? Un kā tas ietekmēs mūsu veselību?
Pēc 30 gadiem cilvēku uzturs, visticamāk, būs būtiski mainījies, ņemot vērā tehnoloģiju attīstību, vides faktorus un veselības tendences. Šeit ir daži iespējamie pārtikas attīstības virzieni:
1. Ilgtspējīga un videi draudzīga pārtika – Pieaugošas bažas par klimata pārmaiņām un ekoloģisko nospiedumu varētu veicināt pārtikas ražošanas metožu pārmaiņas. Populārāki kļūs alternatīvi proteīni, piemēram, augu bāzes produkti, fermentētās olbaltumvielas un laboratorijā audzēta gaļa.
2. Personalizēts uzturs – Ar mākslīgā intelekta un ģenētisko analīžu palīdzību katram cilvēkam varēs tikt izveidots individuāls uztura plāns, kas pielāgots viņa veselības vajadzībām un vielmaiņas procesiem.
3. Sintētiskā un biotehnoloģiski uzlabotā pārtika – Zinātnieki turpinās eksperimentēt ar pārtikas ražošanu laboratorijās. Populārāki varētu kļūt produkti, kas bagātināti ar vitamīniem, minerālvielām un probiotikām, lai uzlabotu veselību.
4. Mazāk gaļas, vairāk augu valsts produktu – Tā kā tradicionālā lopkopība prasa lielus resursus, augu valsts alternatīvas kļūs par normu. Kukaiņu proteīni un jūras aļģes var kļūt par ikdienas uztura sastāvdaļu.
5. Tehnoloģiski attīstīti pusfabrikāti – Pusfabrikāti nekur nepazudīs, bet tie kļūs veselīgāki, pateicoties dabiskākiem konservantiem un gudrākām apstrādes metodēm.
6. Pašpietiekama pārtikas audzēšana mājās – Ar vertikālajām saimniecībām un hidroponikas tehnoloģijām cilvēki varēs izaudzēt savu pārtiku pat pilsētu dzīvokļos.
7. Jauni garšas un tekstūras eksperimenti – 3D drukāta pārtika, molekulārā gastronomija un jaunas fermentācijas metodes radīs jaunas ēšanas pieredzes.