7 labas lietas iesaka Vija Beinerte 0
GRĀMATA
Neuzrunāja mani vāks. Itin nemaz. Nespēju iedomāties, ka zem tāda varētu slēpties kas vairāk par lubu romānu. Tikai Silvijas Brices vārds lika man paņemt grāmatu rokās. Nolikt to malā vairs nevarēju. Paskāls Mersjē, “Nakts vilciens uz Lisabonu”. Apgāds “Zvaigzne”. Neparasta sajūta: šī grāmata nav par mani, it nemaz, tomēr tā ir par mani, pat ļoti.
FILMA
Asprātīga, saldi sērīga, nostalģiskām izjutām bagāta filma par gadsimtiem senu mīlestību. Zinīgi ļaudis teic, ka “Izdzīvo tikai mīlētāji” esot viens no Džima Džārmuša (“Lauztie ziedi”, “Kafija un cigaretes”, “Spoku suns”) izcilākajiem sasniegumiem.
Lomās Toms Hidlstons, Tilda Svintone un Mia Vasikovska.
Redzējusi neesmu, bet gribu gan.
SARĪKOJUMS
Otrdien, 25. martā, plkst. 19 Rīgas Domā komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā skanēs Johana Sebastiāna Baha sv. Marka pasija. Atskaņojumā piedalīsies solisti Evija Martinsone (soprāns), Laura Grecka (mecosoprāns), Mārtiņš Zvīgulis (tenors), Aivars Smuidris (evaņģēlists), pūtēju orķestris “Rīga”, kamerkoris “Ave Sol”, pie diriģenta pults Andris Veismanis.
IZSTĀDE
Atklāt neredzamo, izteikt netveramo. Nevis izstāstīt, bet ļaut sajust, noģist, atskārst.
Galerijā “Art Monaro” Vecrīgā, Gleznotāju ielā 5, līdz 5. aprīlim skatāma izstāde “Sieviete šī”. Astoņpadsmit mākslinieki krāsās, noskaņās un līniju ritmos uzlikuši uz audekla savas izjūtas par visnoslēpumaināko būtni – sievieti.
Galerija atvērtas piektdienās un sestdienās no 13 līdz 19.
JAUNUMS
Ciedra un melno piparu pavedīgi rūgtenā smarža, bērza lapu svaigums, pačūlijas, vetivera un ādas viegli tvanīgais aromāts apbur un valdzina, reizē nomierina un satrauc. Atturīgi elegants, izsmalcināti juteklisks – tāds ir jaunais kungu aromāts “Gentlemen Only Intense” no “Gevanchy”. Kā radīts pavasara dienām. Un arī vakariem.
GARDI!
“Pavasara jausma” – tā varētu nosaukt šo košo desertu.
Uzvāru puslitru ūdens, kam pievienoti 200 g cukura, krustnagliņas, smaržīgie pipari un kanēlis; pieleju divu citronu sulu; marinādē iemetu nomizotus jaunos burkānus, ļauju kādu pusstundu ievilkties.
Uzkarsēju 15 ml saldā krējuma, kam pievienota ēdamkarote cukura un apelsīna miziņa; atdzesēju līdz istabas temperatūrai, pārleju pāri baltās šokolādes tāfelītei.
Mērcei virtuves procesorā sakuļu 50 g halvas, 100 g jauno spinātu lapiņu un 75 ml piena, kurā iemesti apelsīna mizas gabaliņi.
Dekorēju ar apelsīnu daiviņām.
DZĪVES GUDRĪBA
“Par labu sauc to, kas tev dara prieku dzīvot un mirt.”
Lavaters