3 produkti, kurus nekādā gadījumā nedrīkst ēst otrā dienā 41
Autors: “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Daudzām saimniecēm patīk sagatavot ēdienu tā pavairāk, lai nevajadzētu tērēt savu laiku šim procesam katru dienu. Paņem vakardienas zupu vai kartupeļus, pasildi, un vakariņas gatavas! Taču ir produkti un ēdieni, kurus nedrīkst ēst otrā dienā pēc pagatavošanas.
Lūk, šie trīs produkti, kurus neiesaka ēst nākamajā dienā.
1. Rīsi
Rīsi satur kaitīgu baktēriju sporas, no kurām liela daļa iet bojā vārot. Taču, ja rīsi paliek neapēsti, šie kaitīgie organismi atkal atsāk vairoties. Un tas notiek nereāli ātri. Tieši tāpēc vakardienas rīsi nereti izraisa caureju, vemšanu un citas problēmas ar gremošanas traktu.
Tāpēc nekad negatavojiet rīsu putru ar rezervi. Ja nespējāt apēst, varat to ievietot saldētavā.
Atcerieties: ja vārīti rīsi ir stāvējuši istabas temperatūrā vairāk par stundu, tos ēst jau ir bīstami!
2. Augu eļļa
Vēlreiz kaut ko cept augu eļļā, kura jau ir bijusi izmantota un palikusi pāri, ir liela kļūda, kura nākotnē var izraisīt sirds asinsvadu slimības, insultu un pat vēzi.
Jaunākie pētījumi apliecinājuši, ka atkārtota polinepiesātināto eļļu sildīšana (rapsis, kukurūza, saulespuķes un sojas pupas) veido toksiskus savienojumus, kuri ir ārkārtīgi bīstami veselībai.
Atcerieties: lietot eļļu otru reizi ir tas pats, kas smēķēt.
3. Dārzeņi
Sagrieztus dārzeņus nedrīkst glabāt temperatūrā virs 4 °C ilgāk par 12 stundām. Ja skaidri zināt, ka sagatavotos salātus nevarēsiet apēst pa šo laiku, tad sasaldējiet tos.
Daudzi dārzeņi (spināti, selerija, bietes) satur vielas, kuras var dēvēt par nitrātiem. Pašas par sevi šīs vielas nav kaitīgas, taču istabas temperatūrā kļūst par stimulu veidoties baktērijām, kuras rada nitrītus. Bet tie izraisa galvassāpes, nogurumu, aizdusu un pat krampjus.