![](https://lastatic.ams3.cdn.digitaloceanspaces.com/2021/03/shutterstock_660194146.jpg)
“3 no 10 olām jāizmet!” Pircējs dalās viedoklī, kāpēc viņš veikalos nepērk vistu olas 0
Pēc tam, kad skaidrojām, kāpēc veikalos olas vairs netiek uzglabātas vēsumā, portāla LA.LV redakcija saņēma kāda lasītāja viedokli, kāpēc viņš izvairās pirkt vistu olas veikalos.
Viņš rakstīja: “Vistu olas nepērku, jo uz tām, tās izvārot un nomizojot, ir melni punkti un plankumi. Lielās brokastu olas, cenā virs 3 eiro – vidēji 3 olas no 10 ir jāizmet. Ēdam paipalu olas, kurām melni plankumi ir 1/100 un pat mazāk. Ja vajag vistu olas, braucam uz laukiem pie saimnieka, jo zinām – pārbaudīts, ka melno plankumu nebūs. Veikalā uz olām zem 3 eiro pat neskatos.”
Vērsāmies pie sertificētas uztura speciālistes Viktorijas Zakarkevičas ar jautājumu, vai arī viņa ir pamanījusi, ka uz olām veidojas melni punkti.
Viņa informēja, ka pašai nav nācies neko tādu novērot, bet, skaidrojot plankumus un toņu maiņu uz vārītās olas, uztura speciāliste norāda: “Ja ola tiek vārīta pārāk ilgi vai augstā temperatūrā, dzelzs no olas baltuma reaģē ar sēru no dzeltenuma, veidojot tumšākus plankumus ap dzeltenumu, ja ola ir vecāka, tās čaumala var būt plānāka, kas ļauj dažādiem savienojumiem vieglāk veidoties vārīšanas laikā. Retos gadījumos tumši plankumi var būt saistīti ar nelieliem asiņojumiem, kas rodas dējot olu, un tie nav bīstami, bet var ietekmēt izskatu.”
Vai ir starpība, vai uzturā tiek lietotas vistu olas vai paipalu?
“Lielas starpības nav, abas olas ir veselīgas un uzturā iekļaujamas. Paipalu olās būs nedaudz vairāk dzelzs, savukārt, vistas olās – holīns. Runājot par holesterīnu, valda mīts, ka vistas olas to ceļ, savukārt, paipalu olas nē. Jāmin, ka nedz viena, nedz otra, necels holesterīna līmeni veselam cilvēkam.
Vistas olas ir ērtāks un pieejamāks variants, savukārt, paipalu olas var būt papildinājums uztura dažādošanai,” norāda uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča.
Vai esat novērojuši melnus punktus un plankumus uz vārītām olām, kad tās nomizotas?