Publicitātes foto

3 mazulim piemērotas gardu vakariņu receptes: iesaka uztura speciāliste un blogere 0

Vesela sirds, ass prāts, laba redze un stipri zobi – tās ir lieliskas veselības pazīmes, ko savam bērnam novēlētu visi vecāki. Tāpēc mazulim ir vajadzīgas polinepiesātinātās taukskābes. Tām maza bērna uzturā ir viena no galvenajām lomām – labās taukskābes rūpējas par sirds un acu veselību, ir galvenais “būvmateriāls” veiksmīgai šūnu un smadzeņu attīstībai, turklāt bez tām organisms nespēj absorbēt A, D, E un K vitamīnus. Daļu taukvielu organisms spēj saražot pats, taču Omega-3 un Omega-6 taukskābes ir izņēmums, un tās jāuzņem kopā ar atbilstošu uzturu. 1–3 gadus vecam bērnam dienā jāuzņem līdz pat 3 reizēm vairāk neaizstājamo taukskābju nekā pieaugušajam. Tāpēc, iedvesmojot vecākus gatavot veselīgas, uzturvielām bagātas un mazulim piemērotas maltītes, kampaņas “Mazais nav lielais” vēstnese Laura Grēviņa un uztura speciāliste Guna Rijkure piedāvā trīs praktiskas un viegli pagatavojamas vakariņu receptes.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Pazīmes, ka tu patērē pārāk daudz olbaltumvielu 2
Krievijā trīskāršojušies “vārti uz elli”, kas var aprīt zemi un ciemus
Kokteilis
Optiskās ilūzijas tests. Pasaki, ko tu attēlā ieraudzīji pirmo, un atklāj savas visslēptākās vēlmes
Lasīt citas ziņas

Ja mazulis neuzņem pietiekamu daudzumu neaizstājamo taukskābju, var tikt kavēta viņa garīgā un fiziskā attīstība, kā arī novājinās imunitāte un bērna spēja cīnīties pret saslimšanām. 1–3 gadus vecam bērnam dienā jāuzņem aptuveni 700 mg Omega-3 un 7000 mg Omega-6. Kopējais nepieciešamo taukskābju daudzums jāuzņem pāris dienu vai nedēļas laikā, tāpēc arī tad, ja kādu dienu mazulis nav uzņēmis ieteicamo dienas devu, nav pamata satraukumam. Tomēr būtiski neaizmirst, ka tieši labie tauki asina bērna prātu un redzi, kā arī rūpējas par veselu sirdi un šūnu attīstību. Kampaņas “Mazais nav lielais” vēstnese Laura Grēviņa, sadarbojoties ar uztura speciālisti Gunu Rijkuri, piedāvā trīs vienkāršas un ātri pagatavojamas vakariņu maltītes, kas atvases uzturu papildina ar viņa attīstībā neaizstājamajām taukskābēm.

1. Dārzeņu kokteilis (2 porcijas)

Publicitātes foto

Sastāvdaļas:

CITI ŠOBRĪD LASA
  • 1 banāns
  • 1/2 avokado
  • 150 g saldētu vai svaigu ogu
  • 100 g sarīvētu vai sīki sakapātu dārzeņu (spināti, ziedkāposts, cukīni)
  • 1 ēd. k. kaņepju sēkliņu
  • 250 ml Aptamil3 piena maisījuma vai 250 ml Aptamil Kindermilch 1+
Publicitātes foto

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas sablendē.

2. Makaronu un dārzeņu sacepums visai ģimenei (4 porcijas)

Publicitātes foto

Sastāvdaļas:

  • 6 ķiršu tomātiņi
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 1 maza brokoļa galviņa
  • 1 maza ziedkāposta galviņa
  • 150 g cukīni
  • 250 g pilngraudu makaronu
  • 50 g Parmas siera
  • 1 tējkarote oregano
  • Šķipsniņa sāls
Publicitātes foto

Pagatavošana:

  • Uzsilda krāsni līdz 190°C.
  • Sagriež gabaliņos tomātus un cukīni. Brokoli un ziedkāpostu sadala mazākās “rozetītēs”. Visus dārzeņus apslaka ar olīveļļu un pārber ar garšvielām.
  • Uzvāra makaronus un nokāš.
  • Visu liek cepamajā traukā kopā ar dārzeņiem, pārkaisa ar sieru un cep 10-15  minūtes.

3. Ķirbju biezzupa ar kukurūzu, turku zirņiem un ķirbju sēkliņām visai ģimenei (4 porcijas)

Publicitātes foto

Sastāvdaļas:

  • 800 g ķirbja
  • 1 l dārzeņu buljona
  • 1 mazs sīpols
  • 4 burkāni
  • 200 g turku zirņu (vārīti vai konservēti)
  • 200 g konservētas kukurūzas
  • Šķipsniņa kurkumas
  • ½ tējk. timiāna
  • Šķipsniņa sāls
  • Šķipsniņa malti melnie pipari
  • 50 g ķirbju sēkliņas
  • 4 mērkarotes Aptamil3 piena maisījuma
Publicitātes foto

Pagatavošana:

  • Sīki sakapā sīpolu. Ķirbi un burkānu sagriež kubiņos.
  • Lielā katlā sakarsē eļļu. Apcep sīpolu ar garšvielām. Pievieno dārzeņus un buljonu. Uzvāra buljonu, pēc tam samazina uguni, un sautē, kamēr dārzeņi mīksti (aptuveni 15 minūtes).
  • Pievieno kukurūzu un zirņus, silda vēl aptuveni 3 minūtes.
  • Zupai ļauj atdzist līdz ēšanas temperatūrai (~ 37°C), pievieno 4 mērkarotes Aptamil3 piena maisījuma un samaisa.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.