3 izcili našķi, ko pagatavot no auzu pārslām: cepumi ar šokolādi vai kokosriekstu skaidiņām un kūka ar mandelēm 1
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Lai nu kas, bet auzu pārslas ir teju vai katras saimnieces krājumā. Ja mājās ir auzas, var tapt gardi našķi – cepumi, kūka vai kas cits.
Auzu pārslas ir lieliska izejviela, gatavojot cepumu mīklas, un labs šķiedrvielu avots, tāpēc, tās pievienojot miltiem, našķis būs veselīgāks.
Receptēs var izmantot ne vien pilngraudu, bet arī ātri vārāmās auzu pārslas – tās cepumus padarīs maigākus.
Labi auzu pārslu cepumos iederas gan rozīnes un citi žāvēti augļi, gan šokolādes gabaliņi, rieksti un kokosriekstu skaidiņas. Karameļu garšu un vieglu, apetītelīgu brūnumu cepumiem piešķirs brūnais cukurs. Var izmantot arī cukura sīrupu, kas nopērkams lielveikalos.
Auzu pārslu cepumi ar kokosriekstu skaidiņām
• 100 g auzu pārslu
• 150 g brūnā cukura
• 120 g miltu
• 120 g margarīna
• 80 g kokosriekstu skaidiņu
• 50 g tumši zeltainā cukura sīrupa
• 1 tējkarote dzeramās sodas
• 2 ēdamkarotes karsta ūdens
Pagatavošana:
Miltus samaisa ar auzu pārslām, kokosriekstu skaidiņām un brūno cukuru. Katliņā izkausē margarīnu un zeltaino cukura sīrupu. Noliek malā, lai mazliet atdziest.
Divās ēdamkarotēs karsta ūdens izšķīdina tējkaroti sodas un šo maisījumu iemaisa padzisušajā margarīna un sīrupa masā. To savukārt iemaisa miltu un auzu pārslu maisījumā, līdz izveidojas viendabīga masa.
Plātī ieklāj cepampapīru. No mīklas veido nelielus, plakanus cepumiņus. Jārēķinās, ka cepoties mīkla nedaudz izplūdīs, tāpēc cepumi uz pannas jāliek ar atstarpi. Cep 150 ºC aptuveni 15 minūtes.
Auzu miltu cepumi ar šokolādi
• 250 g pilngraudu auzu miltu
• 100 g brūnā cukura
• 100 g sviesta
• 50 g baltā cukura
• 1 ola
• 100 g piena šokolādes
• 100 g tumšās šokolādes
• 1 tējkarote cepamā pulvera
• šķipsniņa sāls
Pagatavošana:
Bļodā sajauc miltus, cukuru, cepamo pulveri un sāli. Tad pievieno istabas temperatūras sviestu un sajauc. Piesit olu un samīca mīklu. Sakapā abu veidu šokolādes un iejauc mīklā. Veido ēdamkarotes lieluma bumbiņas, saplacina un liek uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, rēķinoties, ka cepumi nedaudz izplūdīs. Cep 180 ºC aptuveni 10 minūtes.
Auzu kūka ar mandelēm
• 200 g pilngraudu auzu miltu
• 200 g baltā cukura
• 200 g brūnā cukura
• 140 g auzu pārslu
• 100 g sviesta
• 2 olas
• 1 ēdamkarote kanēļa
• 1 tējkarote vaniļas cukura
• 1 tējkarote cepamā pulvera
• 1 tējkarote ingvera pulvera
• pustējkarote sāls
• šķipsniņa malta muskatrieksta
• rīvēta apelsīna miziņa
• 310 g ūdens
Kūkas virsai:
• 100 g brūnā cukura
• 30 g izkausēta sviesta
• 1 glāze kokosriekstu skaidiņu
• sauja sakapātu mandeļu
Pagatavošana:
Auzu pārslas aplej ar karstu ūdeni, uz bļodas uzliek šķīvi un atstāj 20 minūtes ievilkties.
Mīkstu sviestu saputo. Pievieno balto, brūno un vaniļas cukuru, piesit olas, pierīvē apelsīna miziņu, sakuļ ar mikseri. Pamazām pievieno izmērcētās auzu pārslas un labi izmaisa.
Citā bļodā sajauc auzu miltus, cepamo pulveri, sāli, muskatriekstu, ingvera pulveri un kanēli, pievieno mīklai.
Mīklu lej ar sviestu ieziestā cepamtraukā un cep 180 ºC 50–55 minūtes. Kad kūka gandrīz gatava, sajauc kūkas virsas sastāvdaļas, uzklāj uz kūkas un vēl pacep.
Tikko izcepta kūka ir ļoti mīksta un mitra. To vajadzētu labi atdzesēt, pirms griež gabaliņos.