3 interesantas sautētu kāpostu receptes – pat ar sojas mērci un apelsīniem 0
Pieredzējusī kāpostu audzētāja un pārstrādātāja, SIA “Kāpostnīca” īpašniece Iveta Ļekūne, taujāta par to, kuri kāposti – izteikti skābi vai saldskābi – sautēšanai piemērotāki, atbild: – Mēs sautējam visvairāk ieskābušos. Tie ir pamatīgi norūguši, labās baktērijas savu darbu ir paveikušas. Tāpēc – jo skābāki, jo labāki.
Lai būtu bagātīgāka garša, viņa iesaka sautējot kāpostiem pievienot vairāk rīvētu burkānu un ķimeņu, nekā ir saēvelētajiem. Sāli var nebārstīt, būs gana ar to, kas jau pielikts, taču ar cukuru var rīkoties devīgāk. – Lai kāpostus apbrūninātu un piešķirtu patīkamu saldumiņu, es tiem pievienoju rapšu eļļā karamelizētu cukuru. Vienmēr raugos, lai eļļa nebūtu no ģenētiski modificētiem augiem.
Brūnumu sautētiem kāpostiem piešķir arī sojas mērce, var arī pievienot medu (to dara ēdiena gatavošanas beigās, jo medum nepatīk karsēšana).
Sautēti kāposti ar gaļu un sojas mērci
• 1,5 kg skābētu kāpostu
• Žāvēts cūkas stilbiņš vai vaidziņš
• 300 g svaiga cūkas cauraudzīša
• 2 palieli sīpoli
• 8 melno piparu graudiņi
• 1 tējkarote sojas mērces
• 1 tējkarote cukura
• Šķipsna sāls
Dziļā pannā uzkarsē eļļu vai cūku taukus, liek skābētos kāpostus, cukuru un sāli. Uz lēnas uguns cepina, kamēr kāposti maina krāsu.
Pēc tam kāpostus pārceļ pīlē, starp kārtām liekot lielos gabalos sagrieztu žāvēto un svaigo gaļu, piparu graudiņus. Pannā, kurā apcepti kāposti (to nemazgā!), ielej pāris glāžu ūdens un uzvāra. Lej pīlē, uzliek vāku un sautē cepeškrāsnī. Ik pa laikam apmaisa, jo var piedegt, un papildina ūdeni.
Kad kāposti gandrīz gatavi, pievieno divus sagrieztus sīpolus, kas apcepti uz pannas kopā ar tējkaroti cukura, tējkaroti sojas mērces un šķipsnu sāls. Pievieno kāpostiem, tad štovē mīkstus.