Tie var saturēt vairāk vērtīgu uzturvielu 0

Foto: SHUTTERSTOCK

Saldēti produkti bieži vien ir tikpat garšīgi – un dažos gadījumos pat uzturvielām bagātāki – nekā to svaigie alternatīvas, skaidro Feller.

Piemēram, 2015. gadā publicētā pētījumā zinātnieki izmērīja četru vitamīnu līmeni astoņos dažādos svaigos un saldētos augļos un dārzeņos: zemenēs, spinātos, brokoļos, kukurūzā, burkānos, zirņos, zaļajās pupiņās un mellenēs.

Atklājās, ka saldēta kukurūza, zaļās pupiņas un mellenes saturēja ievērojami vairāk C vitamīna nekā to svaigās versijas.

Tāpat saldēti spināti, zirņi, zaļās pupiņas un mellenes bija bagātākas ar E vitamīnu. Turklāt saldēti brokoļi saturēja vairāk B2 vitamīna nekā svaigi brokoļi.

Tas notiek tāpēc, ka saldēti augļi un dārzeņi tiek novākti un ātri sasaldēti to pilnīgā gatavības stadijā – laikā, kad to vitamīnu un minerālvielu līmenis ir visaugstākais, skaidro uztura speciāliste Marija Barone no UC Davis Health.

Savukārt svaigiem produktiem, kas stāv veikalu plauktos vai mūsu mājās, uzturvielu līmenis samazinās ar katru dienu, viņa piebilst.

Svarīgi zināt: svaigi produkti bieži vien zaudē daļu uzturvielu vēl pirms mēs tos iegādājamies, nemaz nerunājot par to brīdi, kad tos beidzot apēdam, norāda molekulārās uztura pētnieks Sanders Kerstens no Kornela Universitātes.

Šīs uzturvielu atšķirības ir visizteiktākās ārpus sezonas. Piemēram, ja februārī nopērkat svaigu persiku, tas, visticamāk, ir audzēts tālu prom un ceļojis vairākas dienas, zaudējot daļu uzturvielu ceļā uz veikalu.

2003. gada pētījums atklāja, ka vidēji konvencionāli audzēti produkti pirms sasniegšanas patērētājus mēro gandrīz 1500 jūdzes (aptuveni 2400 km).

Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.