Mitrs un drupens šokolādes braunijs saldam nedēļas noslēgumam 0
Šokolāde komentārus neprasa. Tā vienkārši aplaimo. Ja gribi kādu palutināt, pagatavo šos burvīgos braunijus.
Sastāvdaļas
• 300 g tumšās šokolādes (var jaukt uz pusēm ar piena šokolādi)
• 330 g cukura
• 150 g sviesta
• 150 g kviešu miltu
• 120 g saldā krējuma
• 4 olas
Pagatavošana
Izkausē sviestu kopā ar šokolādi.
Olas viegli sajauc ar cukuru, tām pievieno izkausēto šokolādi, pievieno miltus, saldo krējumu un visu samaisa.
Mīklu lej uz pannas, kas ieziesta ar sviestu, lai mīkla tajā ir vismaz 3 cm biezumā.
Pannu liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep aptuveni pusstundu. Ļauj atdzist.
Šokolādes braunijam jābūt stingrām malām, bet vidum mīkstam. Atdziestot tas sastings, un braunijs būs kūstošs mutē.
Var cept arī mazajās kēksa formiņās.
Pēc izvēles var pievienot arī riekstus, marmelādi, pat dzērvenes. Var pasniegt kopā ar saldējumu.
Fakti par šokolādi
• Šokolādes pirmsākumi meklējami pirms 3500 gadiem. Vārds “šokolāde” grieķu valodā nozīmē “dievu ēdiens”.
• Ja katru dienu apēd 50 g tīras šokolādes, tā darbojas kā profilakse pret paaugstinātu asinsspiedienu un sirds mazspēju.
• Senajos mītos un leģendās šokolāde saistās ar kaisli un seksuālo enerģiju, arī mūsdienās to uztver kā kaisles elementu.
• Šokolādes sastāvā ir viela teobromīns, kas cilvēkam sniedz baudu, laimes izjūtu, uzlabo garastāvokli.
• Arī no šokolādes var iestāties atkarība – šādus cilvēkus mēdz dēvēt par šokoholiķiem.
Padoms
Ja šokolādi kausē atsevišķi no sviesta vai kādas citas sastāvdaļas, vēlams to darīt karstā ūdens peldē. Katliņā ielej ūdeni (2–3 cm augstumā), uzvāra. Liek virsū bļodu, kuras apakša nesaskaras ar ūdeni, un, nepātraukti maisot, kausē bļodā ielikto šokolādi.
Pirms pievienošanas pārējām sastāvdaļām vēlams izkausēto šokolādi kādu minūti atdzesēt. Tāpat šokolādei var pievienot vienu divas ēdamkarotes ūdens, lai būtu pārliecība, ka tā kausējot nepiedegs.