25 gardas zivs pagatavošanas noslēpumi, kuri būtu jāzina katrai saimniecītei 3
Saimnieču noslēpumi gardas zivs pagatavošanai:
1. Pārbaudīt zivs svaigumu ir viegli – ielieciet zivi traukā ar ūdeni. Ja zivs grimst, tā ir svaiga; ja uzpeld virspusē – metiet to ārā.
2. Lai cepšanas laikā slāpētu spēcīgo zivs aromātu, pannā augu eļļā kopā ar zivi lieciet cepties nomizotu un salmiņos sagrieztu kartupeli.
3. Zivs buljonam sāli pievieno pašā vārīšanas sākumā.
4. Pirms sākt tīrīt sāļu zivi, aplejiet to ar aukstu ūdeni, lai zivs nedaudz uzpūšas, – tad to būs vieglāk notīrīt.
5. Lai cepšanas laikā zivs neizjuktu – izķidājiet to, pārkaisiet ar sāli un atstājiet uz 15 min. pirms cepšanas.
6. Ja zivs ir stipri sāļa, to vajag iemērkt aukstā ūdenī uz 4–6 stundām. Ik pēc 1–2 stundām ūdens jānomaina. Izmērcēta zivs uzreiz jāgatavo, to vairs nedrīkst atkal glabāt.
7. Lai zivij izņemtu iekšas, nepārgriežot vēderu, veic dziļu griezumu pie žaunām, pārgriež mugurkaulu un noņem zivij galvu kopā ar visām ķidām.
8. Lai ceptai zivij būtu kraukšķīga miziņa, karstā eļļā pieber nedaudz sāls.
9. Lai zivij vieglāk nokasītu zvīņas, to iemērc verdošā ūdenī, pēc tam ieliek siltā ūdenī, kuram pievienots etiķis.
10. Zivi apsmidzina ar etiķi, lai vieglāk varētu noņemt ādu.
11. Pārlieku sāļu siļķi var iemērkt tējā vai pienā.
12. Lai zivs cepot kļūtu skaisti brūngana, pirms cepšanas noslaukiet to ar dvieli.
13. Pamēģiniet zivi cept sviesta un eļļas maisījumā. Gabaliņus neliek tuvu citu pie cita, lai no visām pusēm izceptos garda miziņa.
14. Mazos gabaliņos sagrieztu zivi liek verdošā ūdenī, lai tā nepārvārītos.
15. Ja zivs ir sasaldēta, vārot to liek tikai aukstā ūdenī, nevis verdošā.
16. Nav ieteicams vārīt nēģus, karpas, zušus un plaužus – buljons no šīm zivīm būs rūgts.
17. Lielu zivi lieciet aukstā ūdenī. Kad ūdens pamazām izvārās, pēc vajadzības ūdeni pielej klāt.
18. Zivs ēdienus nav labi vārīt uz lielas liesmas. Kad ēdiens uzvirst, liesmu samazina un turpina vārīt uz mazas uguntiņas, lai šķidrums knapi kustētos.
19. Sasmērējiet rokas ar sāli – tas palīdzēs tīrīt slīdīgu zivi.
20. Zivi no astes līdz galvai var notīrīt ar parastu rīvi zem nelielas auksta ūdens strūklas.
21. Ja sērkociņš viegli ieiet zivs mīkstumā, ēdiens ir gatavs.
22. Ja 30–40 minūtes pirms cepšanas jūras zivi pārkaisīs ar cukuru, zivs izcepsies maigāka.
23. Sagatavotu zivi var turēt aukstumā 1–2 dienas. Obligāti pirms pasniegšanas galdā vārītu zivi vajag ielikt zivs buljonā vai ūdenī un uzkarsēt līdz viršanai, bet ceptu zivi vēlreiz viegli apcept no visām pusēm.
24. Lai zivs ikri virskārtā neapkalstu, tiem pa virsu uzlej nedaudz augu eļļas un cieši aiztaisa trauciņu.
25. Visgardākais un aromātiskākais zivs buljons sanāk no dažādām zivīm kopā.
Gatavojiet zivi gardi! Labu apetīti!