Kura valsts pirmā atzina 
LR neatkarību?  1

Likums radīja ārvalstīm iespēju atzīt Latvijas valsts neatkarību, savukārt Latvijai tā bija pirmā iespēja praktiski iekļauties Rietumu saimē. Tieši atsaucoties uz šā likuma pieņemšanu, neatkarības atjaunošanu atzina citas valstis.

Reklāma
Reklāma
Vērsis – “Lexus”, Lauva – “Lamborghini”: kurš auto ir piemērots jūsu Zodiaka zīmei 16
Kokteilis
4 zodiaka zīmes, kuras visbiežāk salauž partneru sirdis 4
Krievijas armija ir lielāka un spēcīgāka nekā jebkad – ar to mums nāksies rēķināties ilgu laiku, tā vērtē ASV komandieris 30
Lasīt citas ziņas

Islande bija pirmā valsts, kura oficiāli atzina Latvijas neatkarību, lai gan tai un Dānijai bijusi sacensība par to, kura šo soli spers pirmā. Toreizējais Latvijas ārlietu ministrs Jānis Jurkāns atceras, ka puča laikā viņu Augstākā padome nosūtījusi uz ārzemēm, ja nu gadījumā pučs PSRS ievelkas vairāk par trim dienām, lai ir iespējams pildīt ministra pienākumus un pārstāvēt Latviju starptautiski. “Puča izgāšanos sagaidīju Kopenhāgenā,” teic J. Jurkāns. 22. augustā Islande atzina Latvijas neatkarību, un 26. augustā Reikjavīkā parakstīts atzīšanas protokols. 24. augustā Latvijas neatkarību atzina Dānija, ar kuru protokols tika parakstīts 28. augustā Kopenhāgenā. “Tolaik starp Islandes ārlietu ministru Jonu Baldvinu Hanibalsonu un Dānijas ārlietu ministru Ufi Ellemanu Jensenu notika sacensība par Baltijas valstu neatkarības atzīšanu. Islande pasludināja pirmā,” atceras J. Jurkāns. Viņš gan uzsver, ka nav būtiski, vai pirmā bijusi Islande vai Dānija, jo abas esot kārtīgas ziemeļvalstis.

24. augustā atzīšanas protokols tika parakstīts ar prezidenta Borisa Jeļcina vadīto Krievijas Padomju Sociālistisko Federatīvo Republiku. “Toreizējais Krievijas ārlietu ministrs Andrejs Kozirevs jau puča laikā mums telefonsarunās solīja, ka tā atzīs Latvijas neatkarību,” piebilst J. Jurkāns.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.