23 interesantas filmas par ēdieniem, pavāriem un restorāniem, un… dzīvi 0

Piedāvātās filmu izlases galvenā tēma – ēdienu gatavošana, pavāri, restorāni, kafejnīcas. Tajās pārstāvēti visi ēdienu gatavošanas veidi, sākot no hamburgeriem līdz post-apokaliptiskajam kanibālismam (tīri “tehniski” – tā arī ir pārtika). Tāpēc, neatkarīgi no tā, kas jums garšo, noteikti atradīsiet filmu par ēdienu, kas jums patīk.

Reklāma
Reklāma

“Vienkārši neatvairāma”

Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas
Foto – pic.yify-torrent.org

Nosaukums oriģinālā “Simply Irresistible”, 1999

CITI ŠOBRĪD LASA

Dažreiz visspēcīgākais ierocis ir labestība, kas nāk no sirds. Skaistā Amanda nekautrējas no savām emocijām. Viņai pieder jauks restorāns, kurš “apgriežas otrādi”, kad parādās godkārīgais un ambiciozais skaistulis Toms Bartlets. Varētu šķist, ka Amandai un Tomam nav nekā kopīga. Un Toms uzreiz neapjauš, ka Amanda ir meitene, par kuru viņš sapņojis visu savu dzīvi.

“Viesmīle”

Foto – nypost.com

Nosaukums oriģinālā “Waitress”, 2007

Viesmīle Dženna strādā pieticīgā ieskrietuvē “Pusdienas pie Džo”, turklāt viņa ir stāvoklī. Iznēsājot pa galdiņiem pasūtījumus, Dženna izdomā jaunas pīrāgu receptes. Viņas sapnis ir uzvarēt kulinārijas mākslas konkursā. Bet tie ir tikai sapņi. Greizsirdīgais vīrs Ērls nevēlas sievai tajā piedalīties.

Ziņa par grūtniecību ir kā zibens no skaidrām debesīm. Pīrāga recepte “Es negribu bērnu no Ērla” nav ilgi jāgaida. Vienīgais atvieglojums ir simpātiskais dakteris, kurš nesen ieradies pilsētā. Viņš ir precējies, bet vai tad tā ir problēma?

“Pavārs prezidentam”

Foto – wysokieobcasy.pl

Nosaukums oriģinālā “Les saveurs du Palais”, 2012

Hortenzija Laborī ir slavena šefpavāre Perigorā. Kādu dienu valsts prezidents uzaicina viņu kļūt par viņa personīgo šefpavāri. Viņas īstie franču virtuves ēdieni ātri savaldzinās prezidentu, bet vai viņa varēs pārvarēt visas prezidenta pilī valdošās intrigas? Vai viņa spēs pretoties kolēģu skaudībai?

“Kā ūdens šokolādei”

Foto – cinefila.mx

Nosaukums oriģinālā “Como agua para chocolate”, 1991

Tīta un Pedro viens otru mīl. Taču Tītas māte nepiekrīt laulībām: saskaņā ar veco ģimenes tradīciju, jaunākajai meitai ir jārūpējas par māti līdz viņas nāvei. Lai būtu blakus savai mīļotajai, Pedro… nolemj apprecēties ar viņas māsu! Dzīvojot zem viena jumta, mīlētājiem liegta iespēja izteikt savas patiesās sajūtas vienam pret otru.

Reklāma
Reklāma

Tīta sāk izteikt emocijas, kas viņu pārņēmušas, izmantojot ģimenes galdā celtos eksotiskos ēdienus. Kurš zina, līdz kam var novest šī slēptā mīlestība?

“Šefpavārs uz riteņiem”

Foto – patheos.com

Nosaukums oriģinālā “Chef”, 2014

Filmas sižets vērpjas ap šefpavāru Karlu Kasperu, kurš zaudējis darbu slavenā Losandželosas restorānā. Karls nolemj atvērt savu ceļojošo virtuvi uz riteņiem, lai atrastu zaudēto kulinārijas iedvesmu un sakārtotu attiecības ar ģimeni.

Nosaukums oriģinālā “Dinner Rush”, 2000

Ekrānšāviņš no Youtube.com

Lieliskajā Luisa Kropa itāļu restorānā šodien ieradušies dīvaini viesi. Tas ir vietējais policijas detektīvs un viņa sieva, ko uzaicinājis īpašnieks; konkurents no Kvinsas, kurš vēlas sadarboties; slavens kulinārijas kritiķis; kā arī kāds Kens, kuru, šķiet, neviens nepamana. Vakariņu laikā parādās vēl daži viesi, un vakars tuvojas neizbēgamajai nāvējošajai kulminācijai…

“Šefs”

Foto – kino.dir.bg

Nosaukums oriģinālā “Comme un chef”, 2012

Jauns pavārs iesācējs mēģina mainīt slavena “zvaigžņu” šefpavāra dzīves stilu un ieradumus. Viņa ietiepība un neatlaidība padara jaunekli par īstu virtuves karali!

“Bruņurupuču zupa”

Foto – dogomovies.com

Nosaukums oriģinālā “Tortilla Soup”, 2001

Ko dara uzticīgs tēvs un vienlaikus virtuozs pavārs, ja viņa trijām meitām rodas problēmas? Tradicionālo svētdienas vakariņu galdā tiek celti gardi eksotiskie ēdieni. Ko dara meitas, lai padarītu tēva dzīvi krāsaināku?

Martins ir brīnišķīgs šefpavārs, meksikāņu virtuves speciālists. Viņš sagatavo kulinārijas šedevrus, kas atraisa iztēli un iepriecina garšas receptorus. Vai tie būtu kaktusa salāti vai maigs deserts, viss gatavots ar patiesa meistara talantu un aizrautību.

Martins izvēlas pavadīt laiku virtuvē, jo īpaši, kad jaunā seksīgā kaimiņiene Hortenzija uzsākusi uzbrukumu ar mērķi iekarot prasmīgā pavāra sirdi.

“Ceļojums”

Foto – denofgeek.com

Nosaukums oriģinālā “The Trip”, 2010

Par diviem draugiem, kuri devušies degustēšanas ceļojumā pa Angliju.

“Villijs Vonka un šokolādes fabrika”

Foto – theonlinereviews.com/

Nosaukums oriģinālā “Willy Wonka & the Chocolate Factory”, 1971

Ekscentriskais konditors Villijs Vonka spēj izpildīt jebkura bērna sapņus. Komerciālos nolūkos viņš paslēpa piecas zelta biļetes šokolādes batoniņos un nolēma pārbaudīt uzvarētāju godīgumu. Bet jāievēro stingri noteikumi, pretējā gadījumā nebūs vissvarīgākās balvas – nodrošināšanas ar šokolādi mūža garumā.

“Virtuve dvēselei”

Foto – sbs.com.au

Nosaukums oriģinālā “Soul Kitchen”, 2009

Zinos Kazanzakis Hamburgas nomalē uztur ne pārāk apmeklētu (lai neteiktu – lēnām iznīkstošu) restorānu. Nedaudzie apmeklētāji ir apmierināti ar vienkāršo ēdienu un zina no galvas ēdienkarti, kas sastāv no dažām rindiņām vienā lappusē. Klusā dzīve rit savu gaitu, līdz pār Zinos galvu savelkas negaisa mākoņi vieglprātīgā brāļa un vēl citu nelaimju veidolā.

Paziņa, kurš nolūkojis restorānu, lai tur ierīkotu prieka māju, uzsūta sanitāro pārbaudi, kam seko nodokļu policija. Vēl viena nelaime – skaistule draudzene viņu pamet un dodas strādāt uz Šanhaju. Situācija ir kritiska, un var būt tikai viena izeja: uzaicināt izcilu šefpavāru, pārvērst restorānu par modernāko vietu Hamburgā! Un pa ceļam atrisināt problēmas personīgajā dzīvē.

“Delikatese”

Nosaukums oriģinālā “Delicatessen”, 1990

Mājas īpašnieks pirmajā stāvā apsaimnieko gaļas veikalu un baro īrniekus, kuri ir gan klienti, gan izejmateriāli produkcijai. Problēma ir tāda, ka viņos vienmēr iemīlas tuvredzīgā un pelei līdzīgā miesnieka meita.

Agrāk parasti gastronomija ņēma virsroku pār romantiskajām jūtām, taču jaunais pretendents viņai radījis tik lielu iespaidu, ka maltā gaļa nesanāca. Miesnieks nespēj noticēt notiekošajam, taču kaut kas liek viņam atlikt “sadalīšanu”, kamēr kaimiņi nesāk sūdzēties par gaļas trūkumu ikdienas ēdienkartē.

“Lielā nakts”

Foto – bristolfilmfestival.com

Nosaukums oriģinālā “Big Night”, 1996

Diviem brāļiem no Itālijas neveicas ar Amerikā atvērtu restorānu – klienti neienāk, lai gan viņi gatavo tā, ka pirkstus aplaizīsi. Banka pieprasa naudu, maksājumu termiņu nepagarina un pēc cita itāļu restorāna īpašnieka padoma, viņi par pēdējo naudu gatavo vislabāko un aicina draugus cienāties par brīvu.

Konkurents solīja uzaicināt svarīgus cilvēkus, kas ieguldītu naudu viņu uzņēmumā. Vakars noritēja skaisti, ēdiens tika novērtēts, tikai svarīgie cilvēki nenāca. Konkurenti nevienam nav vajadzīgi un cita restorāna gudrais īpašnieks vienkārši gribēja pārvilināt pie sevis jaunāko brāli, kurš bija visu šo gastronomisko brīnumu autors. Šajā vienkāršajā sižetā smalki parādītas savstarpējās attiecības starp brāļiem, kuri jūtas kā svešinieki, esot prom no ģimenes Itālijā.

“Ēd, dzer, vīrietis, sieviete”

Nosaukums oriģinālā “Yin shi nan nu”, 1994

Filmas darbība risinās lielā Taivānas pilsētā. Veco paaudzi filmā pārstāv atraitnis Ču – dārga restorāna galvenais šefpavārs. Jaunā paaudze ir viņa trīs meitas. Viena strādā par skolotāju, otra ir stjuarte, bet trešā strādā restorānā “McDonald”.

Viņiem visiem ir dažāda attieksme pret ēšanu. Ču tas ir brīnišķīgs nesteidzīgs rituāls, tuvu mākslai un svētam darbam. Meitenēm – “ātrās ēdienreizes”, kad iekož un skrien tālāk. Attieksme pret ēdienu nosaka viņu uzskatus par vīriešiem, bērniem, ģimeni un dzīvi kopumā.

“Mīlestības recepte”

Foto – glamour.com

Nosaukums oriģinālā “No Reservations”, 2007

Keita Ārmstronga ir profesionāls šefpavārs un viņas attieksme pret ēdienu gatavošanu ir tik atbildīga un pašaizliedzīga, ka viņa nepievērš uzmanību nekam citam. Bet pēc pēkšņas traģēdijas ar radinieku ģimeni, viņa kļūst par bārenes Zoe aizbildni, un visa līdz šim veiksmīgās sievietes dzīve radikāli mainās.

Kā zināms, nelaime nenāk viena, Keita ir spiesta sadzīvot ar Niku Palmeru, pašpārliecinātu tipu un restorāna jauno darbinieku. Sāncensība pāraug mīlas romānā, Keitai būs jāiemācās izpaust savas emocijas ārpus virtuves, ja viņa patiešām vēlas sakārtot attiecības ar Zoe un būt laimīga ar Niku.

“Džulī un Džūlija”

Nosaukums oriģinālā “Julie & Julia”, 2009

Filma stāsta par Džulī Pauelu, kura gada laikā mēģina pagatavot visus 524 ēdienus, kurus savā pavārgrāmatā “Kā apgūt franču virtuves mākslu”, aprakstījusi Džūlija Čailda. Savus panākumus un kļūmes viņa atspoguļo interneta blogā.

“Pienene”

Foto – untappedcities.com

Nosaukums oriģinālā “Tampopo”, 1985

Jautrs kravas automašīnas vadītājs kovboju cepurē palīdz simpātiskai atraitnei pārvērst viņas pieticīgo ēstuvi iestādē, kuru sāk apmeklēt pat cilvēki no citiem kvartāliem. Viņš un viņa draugi palīdzēja viņai iemācīties jaunas ēdienu receptes, meistarīgi tos pagatavot, mainīt iestādes interjeru.

“Lielā izēšanās”

Nosaukums oriģinālā “La grande bouffe”, 1973

Četri veiksmīgi draugi organizē dzīres ar tādiem izsmalcinātiem kulinārijas brīnumiem un pārpilnību, ka normāls cilvēka organisms to nevar izturēt. Dabiski parādīta pārēšanās, fizioloģiskās reakcijas, kā arī orģijas, kurās brīvprātīgi un ar prieku piedalās ārēji cienījama izskata sieviete.

“Šokolāde”

Foto – elperiodico.com

Nosaukums oriģinālā “Chocolat”, 2000

Kādā ziemas dienā klusā Francijas pilsētā ierodas jauna sieviete. Nedaudz vēlāk viņa atver neparastu šokolādes veikalu, piedāvājot apmeklētājiem iepazīt jaunu baudu. Patiešām, apmeklējot viņu vienreiz, cilvēki atkal un atkal pakļaujas saldajam šarmam. Vienkārši sieviete maģiski uztver citu cilvēku vēlmes. Un tās piepildās! Bet tikai tad, kad pilsētā ierodas Ru, sieviete spēj saprast savas vēlmes…

“Pusdienu kastīte”

Nosaukums oriģinālā “Dabba”, 2013

Pusdienas tika piegādātas nepareizajam cilvēkam un tādēļ jaunā mājsaimniece uzsāk saraksti ar vīrieti, izmantojot zīmītes, ko viņi ievieto pusdienu kastītē.

“Gardēdis”

Foto – tor.com

Nosaukums oriģinālā “Ratatouille”, 2007

Žurkulēnam Remī ir unikāla garšas izjūta. Viņš ir gatavs riskēt ar dzīvību, lai noskatītos iecienīto kulinārijas šovu, iegūtu kādu garšvielu vai vienkārši svaigu produktu. Remī dzīvo kopā ar saviem radiniekiem, kuri viņu nesaprot un neatzīst viņa vaļasprieku – aizraušanos ar kulināriju.

Kad Remī nejauši nokļūst eleganta restorāna virtuvē, viņš nolemj izmantot iespēju un pārbaudīt savas prasmes. Tajā pašā virtuvē nokļūst arī Lingvīnī. Viņš var cerēt vienīgi uz apkopēja darbu. Bet arī viņš iegūst savu iespēju…

“Simt soļu ceļojums”

Foto – Sky.com

Nosaukums oriģinālā “The Hundred-Foot Journey”, 2014

Indijas imigrantu ģimene, kurus liktenis atvedis mazpilsētā Provansā, nolemj atvērt kafejnīcu ar austrumu virtuvi. Iepretim atrodas visā apkārtnē izslavēts restorāns – franču kulinārijas tradīciju bastions. Tā īpašniece Malorī kundze lepojas, ka viņas iestādei piešķirta zvaigzne “Michelin” katalogā.

Sākumā Malorī kundze neslēpj savu nepatiku pret skaļajiem kaimiņiem un viņu eksotiskajiem ieradumiem, bet pamazām karu abu restorānu starpā aizstāj pamiers, jo īpaši, kad izrādās, ka jaunajam imigrantu pavāram Hasanam piemīt perfekta garšas izjūta un franču receptes viņam padodas tikpat viegli kā Indijas garšvielu noslēpumi.

“Dziro sapņi par suši”

Foto – shockmansion.com

Nosaukums oriģinālā “Jiro Dreams of Sushi”, 2011

Filma par restorāna īpašnieku Tokijā, kurš visu dzīvi veltīja suši pagatavošanai. Dziro ir 85 gadi. Viņa iestādi pat nevar saukt par restorānu – tā aizņem mazu vietiņu pazemes ejā kaut kur Ginzā. Tikai desmit sēdvietas, rinda augstu krēslu pie letes. Tualetes ir ārpusē. Piedāvājumā tikai suši un nekas vairāk. Un trīs “Michelin” zvaigznes. Rezervēt vietu vajag jau mēnesi iepriekš.

Avots: blogforlife.org

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.