Pieaudzis profesionālās izglītības prestižs. Uz vienu vietu mēdz kandidēt pat četri cilvēki 20

Priekštati par profesionālās izglītības prestižu mainās. “Par to liecina konkurss. Šobrīd, lai audzēkņi iestātos profesionālās izglītības iestādē, ir jāiztur konkurss,” TV24 raidījumā “Nacionālo interešu klubs” skaidro Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante.

Reklāma
Reklāma
Ietiepīgi, riebīgi, egoististki – 5 visriebīgākās zodiaka zīmes: kuras tās ir? 2
Ēd gudri un dzīvo ilgāk! 10 produkti, kas kaitē sirds veselībai
Atzīst, ka Covid-19 pote nodarījusi būtisku kaitējumu veselībai: maksās 10 000 eiro kompensāciju 202
Lasīt citas ziņas

Konkursa lielums ir atkarīgs no izglītības programmas. Kā arī ir vērojamas izmaiņas audzēkņu skaitā un līdz ar to arī konkursa apmēros pa gadiem.

“Dažreiz konkurss ir uz mežsaimniecības tehniķa profesionālo kvalifikāciju. Vienmēr ir pieprasīti meža mašīnu operatori, datorsistēmu tehniķi, dizaina un mākslas programmas, kas ir augsto tehnoloģiju joma. Tur ir četri līdz pieci cilvēki uz vienu vietu. Tāpēc es domāju, ka tas liecina par prestižu,” skaidro Ilze Brante.

CITI ŠOBRĪD LASA

Profesionālajai izglītībai ir ļoti labi sakārtota infrastruktūra. Brante uzskata, ka tehnikuma audzēknim izglītības iestādē jājūtas labi. Atvērto durvju dienās topošie studenti tiek aicināti apmeklēt vairākas izglītības iestādes, lai labāk izprastu kurā no tām katrs no viņiem jūtas labi.

Nereti Ogres tehnikuma apmeklētāji brīnās par to cik tur mācību telpas ir modernas un labi aprīkotas, dalās Ilze Brante.

Arī Rīgas Tehniskās koledžas direktore Rūta Gintaute-Marihina piekrīt, ka profesionālajās izglītības iestādēs prestižs ir gana augsts un pieprasītākajās profesijās visus interesentus uzņemt nav iespējams.

“Valsts budžeta finansēto vietu skaits ir ierobežots. Vairāk uzņemt nav iespējams. Arī tajās pašās profesijās, kurās darba tirgū trūkst speciālistu, mēs vairāk uzņemt nevaram,” stāsta Gintaute- Marihina.

Koledžas izglītība arī ir vērtība. Tā ir profesionālā izglītība. Tā ir īsā cikla augstākā profesionālā izglītība, kas šos speciālistus var sagatavot.

Vairāk skaties video.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.