Foto: Shutterstock

Tas ir piepildījies – 2024. gada vasara jau kļuvusi par karstāko pasaules vēsturē. Zinātnieki brīdina par lielām briesmām 49

2024. gada vasara bijusi pasaulē karstākā, kas ir reģistrēta, un globālā sasilšana turpina pastiprināties. Kā ziņo aģentūra Reuters, 2024. gada vasara jau pārspējusi pērno un kļuvusi par karstāko vēsturē. Ārkārtējais karstums palielina iespējamību, ka viss 2024. gads pārsniegs 2023. gadu, kas bija vissiltākais gads uz planētas.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Četri dzērieni, kas izraisa insulīna rezistenci un svara pieaugumu. Ar ko tos aizvietot?
Kokteilis
Kāds vīrietis vajadzīgs katrā zodiaka zīmē dzimušai sievietei 8
Veselam
Slaida auguma noslēpums! 25 pārtikas produkti ar augstu olbaltumvielu un zemu tauku saturu 8
Lasīt citas ziņas

2024. gada pēdējos trīs mēnešos uz planētas bija karstākais novērotais jūnijs-augusts. Pēc zinātnieku domām, ja valstis steidzami nesamazinās emisijas, kas silda planētu, ekstrēmi laikapstākļi kļūs tikai intensīvāki.

Tiek ziņots, ka planētas klimata pārmaiņas šovasar turpināja veicināt katastrofas. Sudānā pagājušajā mēnesī lietusgāžu izraisītie plūdi skāra vairāk nekā 300 000 cilvēku un kara plosītajā valstī atnesa holēru.

CITI ŠOBRĪD LASA

Zinātnieki arī apstiprinājuši, ka klimata pārmaiņas ir izraisījušas lielu sausumu Itālijas salās Sicīlijā un Sardīnijā; karstums pastiprināja taifūnu Gaemi, kas jūlijā plosījās Filipīnās, Taivānā un Ķīnā, nogalinot vairāk nekā 100 cilvēku.

Globālā sasilšana gan negarantē, ka katra nākamā vasara būs karstāka par iepriekšējo, jo temperatūras svārstības saglabāsies. Līdz ar to dabiskās svārstības apgrūtina precīzu klimata tendenču noteikšanu, taču karstie un vēsie gadi mijas. Ziemā sniegs nepazudīs, lai gan ne katru gadu būs sniegs.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.