20 zelta padomi saimniecēm, lai izdotos kraukšķīgi cepumi un pufīgas kūkas 0
1. Milti jāizsijā, ja vajadzīgs – kopā ar kartupeļu cieti, kakao, cepamo pulveri.
2. Taukvielas laikus jāizņem no ledusskapja, lai atsilst. Tad tās labi putosies.
3. Lai olu baltumi saputotos stingrās putās, dzeltenums no baltuma jāatdala ļoti uzmanīgi. Pat nedaudz dzeltenuma apgrūtina putošanu. Olu baltumi saputojas ātrāk, ja tie ir auksti un tiem pievienota šķipsniņa sāls, cukura vai daži pilieni citrona sulas. Saputotie olu baltumi ātri sakrītas, un otrreiz tos uzputot nevar, tādēļ tie jāputo pirms pievienošanas mīklai un uzmanīgi jāiecilā, nevis jāiejauc masā.
4. Kārtainās vai rauga mīklas cepumus pārziežot ar sakultu olu, jāuzmanās, lai ola nenotecētu. Tad cepot mīkla labi celsies.
5. Cepamais pulveris pirms pievienošanas miltiem nedrīkst saskarties ar šķidrumu.
6. Briežraga sāli pievieno tikai plāniem cepumiem, lai tas varētu pilnīgi izkust un neatstātu nepatīkamu piegaršu.
7. Rozīnes noskalo siltā ūdenī, notecina sietā, uzber uz sausas drānas un labi apžāvē. Ja pirms pievienošanas mīklai rozīnes dažas minūtes pakarsē cepeškrāsnī, tās viegli iejaucas mīklā un negrimst cepuma apakšā. To pašu var panākt arī, pārkaisot rozīnēm nedaudz miltu.
8. Mandelēm uzlej verdošu ūdeni, lai atdalītos brūnā miziņa. Pirms sasmalcināšanas pilnīgi izžāvē.
9. Mandeles un riekstus vieglāk sakapāt, ja uz dēļa uzber nedaudz cukura. Ja mandeles jāsasmalcina ļoti sīki, var izmantot mikseri, mandelēm pielejot nedaudz piena.
10. Rūgtās mandeles vienmēr rīvē uz smalkas rīves, lai to aromāts būtu labi jūtams visā mīklā.
11. Cepamās formas un plātis ietauko un izkaisa ar miltiem, sevišķu uzmanību pievēršot rieviņām.
12. Atveramām tortes formām ieziež tikai pamatni. Ja ietaukos arī malas, mīkla sakritīsies un tortes vidus cepot pacelsies augstāk. Formas un plātis var izklāt arī ar foliju un tad ietaukot. Tad kūku varēs viegli izņemt no formas.
13. Cepot kārtainās mīklas izstrādājumus, plāti aprasina tikai ar ūdeni. Plāti nav ieteicams iebīdīt cepeškrāsnī līdz galam, lai gaiss varētu labāk cirkulēt.
14. Cepeškrāsni uzmanīgi paver tikai tad, kad cepšanas laiks tuvojas beigām. Ja cepuma virsa apdeg, to pārklāj ar ietaukotu sviestpapīru. Ja cepums piedeg no apakšas, cepeškrāsnī apakšā ieliek tukšu plāti.
15. Cepumi vislabāk izdodas vidējā (ap 180–200 oC) karstumā. Ja cepeškrāsnij nav termometra, karstumu var pārbaudīt ar baltu rakstāmpapīru. Ja cepeškrāsnī ielikts balts papīrs 5 minūšu laikā kļūst gaiši brūns – karstums mazs, ja vidēji brūns – karstums vidējs, ja tumši brūns – krāsns ir stipri karsta.
16. Nomizoti āboli un bumbieri saglabā gaišu krāsu, ja tos pirms likšanas uz mīklas ietin ar etiķi piesūcinātā drānā. Ja mīkla jau gatava, bet āboli vēl cieti, cepeškrāsnī ieliek trauciņu ar karstu ūdeni – āboli ātri izcepsies.
17. Augļu kūkas izcepas sulīgas, ja pirms augļu uzlikšanas mīklai pārziež kārtiņu biezpiena masas.
18. Lai pārbaudītu, vai mīkla izcepusies, cepumā iedur koka irbulīti. Ja pie irbulīša ir pielipusi mīkla vai tas vēl mitrs, cepšanu turpina.
19. Tortes ar pildījumu ir garšīgākas, ja tām 6 stundas ļauj ievilkties. Torti viegli sagriezt ar lielu nazi, kuru pirms katra griezuma iemērc karstā ūdenī.
20. Gatavojot glazūru, pūdercukuru noteikti izsijā. Sevišķi skaistu glazūru iegūst, ja cepumu vispirms pārziež ar uzsildītu džemu. Glazūru liek tortes vidū un izlīdzina ar karstā ūdenī iemērktu nazi.
Sagatavots pēc tematiskā izdevuma “Mājas labumi”