2 interesantas receptes, kurās izmantots konjaks – ieguldītais darbs ir pūļu vērts 0
Tuvojas Jaunais gads – laiks, kad tik ļoti gribas pārsteigt savus tuvos ar garšīgu, interesantu un īpaši izsmalcinātu maltīti. Var doties uz restorānu, bet var arī ņemt talkā Latvijas labāko pavāru padomus un maltīti gatavot mājās. Viens no senākajiem Francijas konjaka namiem Martell, kas lepojas ar 300 gadu vēsturi, piedāvā izmēģināt jaunas garšu buķetes, gatavojot ēdienus, kuru receptēs izmantots konjaks. Receptes sagatavojis restorāna Ferma šefpavārs Māris Astičš, laužot stereotipus, ka konjaku var baudīt tikai dzerot. Iespējams, receptes prasīs nedaudz pacietības pagatavošanas laikā, tomēr rezultāts būs pūļu vērts.
Jūras velšu sacepums ar tomātiem sojas mērces glazūrā
Sastāvdaļas (4 porc)
400 g kalmāru
8 garneles
8 mazie astoņkāji
600 g laša filejas
600 g ātes
600 g tunča
8 gb jūras ķemmītes
4 tomāti
1 kg tomātu savā sulā
1 glāze baltvīna JACOB’S CREEK Sauvignon Blanc
2 sīpoli
1 ķiploks
1 citronzāle
5 g ingvera
sojas mērce
paprika, kukurūza, kabacis un pākšaugi
50 ml konjaka Martell
Kalmāru sagriež gredzenos, garneles notīra, lasi un āti sagriež gabaliņos, visas jūras veltes liek bļodā, pievieno sāli, piparus, citronzāli, ingveru un pārlej sojas mērci, atstāj visu iemarinēties uz 30 minūtēm. Sīpolus, ķiplokus un garšaugus liek pannā sautēties, pievieno glāzi JACOB’S CREEK baltvīna un vāra. Pēc 30 minūtēm pievieno tomātus savā sulā, un, kad novārījies, pievieno sojas mērci, piparus un kubiņos sagrieztus mizotus tomātus, maurlociņus.
Izņem no marinādes jūras veltes un visu apcep uz sakarsētas pannas, pievienojot pusi konjaka, apsvilina. Pievieno dārzeņus un viegli sautē, pievienojot marinādi. Pasniedzot pārlej ar sojas mērci un tomātu sautējumu.
Piedevās var pasniegt uz karstas pannas apgrillētus ķirštomātus, papriku un kukurūzu ar sāli un pipariem. Pārlej ar Martell konjaku un aizdedzina pirms pasniegšanas. Ja vēlas, klāt var pagatavot arī svaigu lapu salātus, tad šo ēdienu varam baudīt kā jūras velšu salātus.