Cūkas fileja meža aveņu medū 2
Restorāns: ART HOTEL LAINE
Šefpavāre: Anita Ozoliņa
Cūkas fileja meža aveņu medū, Lielvārdes tumšajā alū, garšvielu marinādē ar ābolu biezeni un karamelizētiem dārzeņiem (4 porcijas)
Marinādei pieber garšvielas: salviju, pētersīļus, piparmētras pēc gaumes un brīvas izvēles, pievieno 30 g meža aveņu medus, 1 laima sulu, 3 ēd. k. olīveļļas un iemarinē 1200 g cūkas filejas 5 °C temperatūrā aptuveni uz 2 – 3 dienām.
Pirms gaļas cepšanas pagatavo medus un alus novārījumu. Uzvāra 500 ml Lielvārdes tumšā alus kopā ar 75 g meža aveņu medus, 50 g brūnā cukura un 50 g sviesta, līdz šķidrums samazinājies vairāk nekā divkārt, atdzesē.
Iemarinēto gaļu liek uz sausas, ļoti karstas pannas, cepot aprauj no abām pusēm brūnu, uzber sāli. Šo pašu pannu liek cepeškrāsnī 160 °C temperatūrā, vispirms apziežot gaļu ar medus–alus novārījumu, un cep apmēram 15 – 20 min. Ik pēc 5 min cepšanu pārtrauc un gaļu apziež ar medus–alus novārījumu.
Paralēli sagatavo dārzeņus, tos blanšējot vai mazliet pavārot pēc savas gaumes. Uz pannas izkausē 50 g sviesta, pievieno 1 tējk. ingvera, 20 g meža aveņu medus, tad dārzeņus uz mazas liesmas karamelizē 5 – 8 min.
Pēc cepšanas gaļu 10 – 12 min atpūtina, sagriež, kārto uz šķīvja un pasniedz kopā ar ābolu biezeni un karamelizētajiem dārzeņiem.