Griķu medus šūna Lielvārdes kviešu alū ar marinētiem gurķiem 0
Restorāns: BERGS
Šefpavārs: Nauris Jakuško
Griķu medus šūna Lielvārdes kviešu alū ar marinētiem gurķiem, meloņu–bazilika sorbetu un iesala saldējumu (4 porcijas)
Šūnai katliņā uz lēnas uguns vāra 100 ml Lielvārdes kviešu alus kopā ar 335 g cukura, 125 g griķu medus, līdz produkti izkūst. Masu uzvāra, nepārsniedzot 154 °C, noņem no uguns, pievieno 2 tējk. sodas, samaisa, līdz masa burbuļo, izlej uz metāla paplātes, atdzesē. Pasniegšanai šūnu salauž gabaliņos.
Nomizo 1 gurķi, atdala no sēklām un sagriež smalkās strēmelītēs. Nelielā katliņā uz lēnas uguns uzkarsē 25 ml baltā balzametiķa, 20 ml citrona sulas, 70 g cukura, līdz tas izkūst. Sīrupu atdzesē, pārlej gurķiem, ļauj ievilkties 1 h, pirms servēšanas nokāš.
Sorbetam blenderī samaļ 50 g bazilika, 800 g melones, 100 ml cukura sīrupa. Masai pievieno 30 g glikozes sīrupa un liek saldējuma mašīnā vai tur saldētavā, līdz sorbets ir gatavs.
Saldējumam sakuļ 5 olu dzeltenumus ar 80 g cukura. Atsevišķi nelielā katliņā uzkarsē 500 ml saldā krējuma, 20 g iesala sīrupa, 15 g glikozes sīrupa. Maisot olas ar cukuru, lēni pievieno uzkarsēto krējumu. Iegūto masu liek ūdens peldē un maisa, līdz tā sabiezē, atdzesē un liek saldējuma mašīnā vai tur saldētavā, līdz saldējums ir gatavs.
Ēdienu pasniedz, dekorējot ar piparmētru lapiņām un ēdamziediem.