20. gs. 50. gadu propagandas plakāts.
20. gs. 50. gadu propagandas plakāts.
Arhīva foto

1990. gada 11. janvārī. Kompartijas dominances oficiālās beigas 0

Pirms 30 gadiem Latvijas PSR (LPSR) Augstākā padome (AP) izdarīja labojumus LPSR konstitūcijā, juridiski izbeidzot kompartijas privileģēto statusu un pielīdzinot tiesību ziņā to citām partijām un sabiedriskajām organizācijām.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
RAKSTA REDAKTORS
Linda Tunte: 15.maijam ir jābūt brīvdienai – tā ir daudz svarīgāka diena par daudzām citām 24
“Karu ir sākušas abas divas valstis.” Stepaņenko un Švecovas atbildes par karu Ukrainā saniknojušas Latvijas sabiedrību 21
Lasīt citas ziņas
Republikas pilsoņi ieguva tiesības brīvi apvienoties partijās un sabiedriskās organizācijās.

Par to bija nobalsojuši 225 no 259 klātesošajiem deputātiem. AP lēmums “Par Latvijas PSR Konstitūcijas (Pamatlikuma) 6., 7. un 49. panta grozīšanu” noteica, ka attiecīgie panti turpmāk būs šādā redakcijā: “6. pants. Latvijas Komunistiskā partija, citas partijas un sabiedriskās organizācijas darbojas Latvijas PSR Konstitūcijā un citos republikas likumos noteiktajā kārtībā. 7. pants.

CITI ŠOBRĪD LASA

Partijām un citām sabiedriskajām organizācijām ir tiesības saskaņā ar saviem statūtiem piedalīties politisko, saimniecisko, sociālo un kultūras jautājumu izlemšanā. 49. pants. Latvijas PSR pilsoņiem ir tiesības apvienoties partijās un citās sabiedriskajās organizācijās, kuru mērķi un praktiska darbība nav vērsti uz pastāvošās valsts iekārtas vardarbīgu grozīšanu vai gāšanu vai citādi nav pretrunā ar Latvijas PSR Konstitūciju.

Partijām un citām sabiedriskajām organizācijām valsts garantē brīvu darbību statūtos noteikto uzdevumu īstenošanai. Latvijas PSR pilsonim piederība pie partijas vai citas sabiedriskas organizācijas nerada priekšrocības un neierobežo viņa piedalīšanos valsts dzīvē.”

Ideju par garantēto privilēģiju atņemšanu kompartijai apsprieda jau kopš 1989. gada vidus.

Tagad process noslēdzās. Jāatzīmē, ka tolaik to neizprata kā kaut ko komunistiem naidīgu – arī paši lēmēji taču bija komunisti. Vismaz atklāti tika deklarēts, ka komunistiem nu iespējams pierādīt, ka tie tiešām ir vislabākie, un tautas atbalsts jānopelna.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.