1912. gada 29. maijā 0
Pirms 100 gadiem, 1912. gada 29. maijā, avīze “Latvija”: “Kumisa jeb ķēves piena iestādi patlaban atklājis Rīgas jūrmalā kādās zemnieku mājās pretī Dubultiem tatārs Ahmetšans Augšegitovs ar 4 ķēvēm.
Iestāde nodota veterinārārsta Solovjova pārraudzībā un kumisu pārdod 1,5 – 2 glāzes lielās pudelītēs par 15 un 20 kap. Ja kumisam būšot noņēmēji, tad iestādi paplašināšot.” 10 gadu vēlāk, 1922. gada 16. maijā, “Jaunākajās Ziņās” lasāms, ka Rīgā, Kalēju ielā 55, atvērta H. Rutkovska “Latvijas kefīra iestāde”, kurai ir arī nodaļas Jūrmalā. “Lietpratīgā un rūpīgā vadībā iestāde ražo pilnpienu, sevišķu veselības kefīru, un ir pirmais tāds latvju pasākums.”