Džordžs Vašingtons (1732–1799).
Džordžs Vašingtons (1732–1799).
Arhīva foto

Viņa jubileja bija jāpiemin katrā Latvijas skolā: Pirms 290 gadiem dzimis demokrātijas simbols Džordžs Vašingtons 18

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Veselam
Atklāts, kas notiek ar cilvēku nedēļu pirms nāves 64
Veselam
Jā, viņi to redz! 8 lietas, par kurām tavs zobārsts zina, ka tu melo 6
Kokteilis
FOTO. 5 latviešu sievietes, kas varētu kļūt par pasaules skaistumkaralienēm
Lasīt citas ziņas

Pirms 290 gadiem Poupkrīkas muižiņā turīga Virdžīnijas zemes īpašnieka ģimenē piedzima Džordžs Vašingtons – ASV Neatkarības kara vadonis, valsts dibinātājs un pirmais prezidents, kā arī demokrātijas simbols.

Ņemot vērā Vašingtona kā demokrātijas tēva nozīmi, ārpolitiskos apsvērumus, pateicību par ASV pārtikas un medicīnisko palīdzību Neatkarības kara gados un vienkārši vēlmi tuvināties daudzu apbrīnotajai valstij, 1932. gadā šajā dienā arī Latvijā ar svinīgiem pasākumiem atzīmēja viņa 200 gadu jubileju.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jau iepriekš Rīgā notikumam par godu agrākais Hanzas laukums pie Viesturdārza iepretī tā laika ASV sūtniecībai tika pārdēvēts par Vašingtona laukumu, tāpat Jelgavā parādījās Vašingtona iela.

Ar izglītības ministra pavēli Vašingtona jubileja vēstures stundā vai kādā citā brīdī bija jāpiemin katrā Latvijas skolā, “sniedzot ziņas par Vašingtona dzīvi un darbiem, kā arī apgaismojot demokrātiskas valsts pamatprincipus, pilsoņu tiesības un pienākumus”.

Attiecīgajā dienā Latvijas Amerikas draugu biedrība (“Society of Friends of America”) LU aulā rīkoja svinīgu sapulci. Nama ieeja tika rotāta Latvijas un ASV karogiem, kā arī ar Vašingtona ģīmetni. Avīzes apgalvoja, ka aula bijusi pārpildīta līdz pēdējai iespējai un daļa svinību dalībnieku stāvējuši gaitenī blakus aulai.

Klāt bija arī ASV sūtnis Roberts Pīts Skiners. Klātesošajiem lekciju par Vašingtona dzīvi un darbiem nolasīja profesors Augusts Tentelis. Tikmēr Rīgas radiofonā ar līdzīga satura lekciju uzstājās diplomāts Alfrēds Bīlmanis.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.