Vasaras ogu sambuks.
Vasaras ogu sambuks.
Foto: AlenaKogotkova/Shutterstock

Gardēžu sapnis: 3 izcili jāņogu deserti – vienkāršas receptes pagatavošanai mājās 1

Autors: Māra Lapsa, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Veselam
Kā tad ir pareizi ēst hurmas – ar vai bez mizas? Uztura speciālistiem ir kategoriska atbilde
Lasīt citas ziņas

Būdamas nepretenciozas, jāņogas ir pārsteidzoši gastronomiskas. No tām var ne tikai vārīt želeju un spiest sulu, bet arī pagatavot brīnišķīgus saldēdienus!

Vasaras ogu sambuks

Sastāvdaļas:

• 300 g vasaras ogu (avenes, upenes, jāņogas u.c.)

• 3 ēdamkarotes cukura

• 3 olu baltumi

• 300 ml piena

Pagatavošana:

CITI ŠOBRĪD LASA

Ogas sablendē ar cukuru. Pārliek bļodā, pievieno olu baltumus un kuļ ar mikseri, līdz izveidojas gaisīga, viegla un krēmīga masa.

Vislabāk garšo ar pienu vai vaniļas mērci.

Sambuku pasniedz tūlīt pēc pagatavošanas, jo uzglabājot tas atsulojas.

Ogas ar citrona krēmu

Foto: Tati Liberta/Shutterstock

Sastāvdaļas:

• 500 g meža un dārza ogu

Krēmam:

• 250 g saldā krējuma

• 3 olu dzeltenumi

• 50 g sviesta

• 1 citrons

• 50 g pūdercukura ar vaniļu

• 75 g pūdercukura

Pagatavošana:

Saldo krējumu uzkarsē līdz vārīšanai. Olu dzeltenumus saputo ar abu veidu pūdercukuru. Saldo krējumu pievieno saputotajiem olu dzeltenumiem. Pārlej atpakaļ katliņā un maisot karsē, līdz krēms sāk biezēt. Tad pievieno 1 ēdamkaroti citrona sulas un rīvētas puscitrona miziņas. Katliņu ievieto ledusaukstā ūdenī un maisot atdzesē līdz aptuveni 36 °C. Pievieno sviestu un maisa, līdz tas izkūst. Pēc tam krēmu ievieto ledusskapī, lai atdziest.

Pasniedz ar dārza un meža ogām.

Ogas želejā

Foto: Alexander Khardin/Shutterstock

Sastāvdaļas:

• 500 g vasaras ogu (jāņogas, avenes, upenes, mellenes)

• 200 ml apelsīnu sulas

• 300 ml ūdens

• 75 g cukura

• paciņa agara

Pagatavošana:

Ūdeni sajauc ar apelsīnu sulu, pievieno cukuru, pieber agaru un liek vārīties. No brīža, kad uzmet pirmo burbuli, vāra četras minūtes. Atdzesē. Deserta trauciņos kārto ogas, pārlej ar želeju un ievieto ledusskapī sastingt. Pasniedz ar putukrējumu vai saldējumu.

Ar agaru desertu var pagatavot daudz ātrāk nekā ar

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.