Gardēžu sapnis: 3 izcili jāņogu deserti – vienkāršas receptes pagatavošanai mājās 1
Autors: Māra Lapsa, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Būdamas nepretenciozas, jāņogas ir pārsteidzoši gastronomiskas. No tām var ne tikai vārīt želeju un spiest sulu, bet arī pagatavot brīnišķīgus saldēdienus!
Vasaras ogu sambuks
Sastāvdaļas:
• 300 g vasaras ogu (avenes, upenes, jāņogas u.c.)
• 3 ēdamkarotes cukura
• 3 olu baltumi
• 300 ml piena
Pagatavošana:
Ogas sablendē ar cukuru. Pārliek bļodā, pievieno olu baltumus un kuļ ar mikseri, līdz izveidojas gaisīga, viegla un krēmīga masa.
Vislabāk garšo ar pienu vai vaniļas mērci.
Sambuku pasniedz tūlīt pēc pagatavošanas, jo uzglabājot tas atsulojas.
Ogas ar citrona krēmu
Sastāvdaļas:
• 500 g meža un dārza ogu
Krēmam:
• 250 g saldā krējuma
• 3 olu dzeltenumi
• 50 g sviesta
• 1 citrons
• 50 g pūdercukura ar vaniļu
• 75 g pūdercukura
Pagatavošana:
Saldo krējumu uzkarsē līdz vārīšanai. Olu dzeltenumus saputo ar abu veidu pūdercukuru. Saldo krējumu pievieno saputotajiem olu dzeltenumiem. Pārlej atpakaļ katliņā un maisot karsē, līdz krēms sāk biezēt. Tad pievieno 1 ēdamkaroti citrona sulas un rīvētas puscitrona miziņas. Katliņu ievieto ledusaukstā ūdenī un maisot atdzesē līdz aptuveni 36 °C. Pievieno sviestu un maisa, līdz tas izkūst. Pēc tam krēmu ievieto ledusskapī, lai atdziest.
Pasniedz ar dārza un meža ogām.
Ogas želejā
Sastāvdaļas:
• 500 g vasaras ogu (jāņogas, avenes, upenes, mellenes)
• 200 ml apelsīnu sulas
• 300 ml ūdens
• 75 g cukura
• paciņa agara
Pagatavošana:
Ūdeni sajauc ar apelsīnu sulu, pievieno cukuru, pieber agaru un liek vārīties. No brīža, kad uzmet pirmo burbuli, vāra četras minūtes. Atdzesē. Deserta trauciņos kārto ogas, pārlej ar želeju un ievieto ledusskapī sastingt. Pasniedz ar putukrējumu vai saldējumu.
Ar agaru desertu var pagatavot daudz ātrāk nekā ar