15 veselības problēmas, kas rodas dēļ pārmērīgas cukura lietošanas 0
Parasti cilvēks ar dažādiem pārtikas produktiem dienā uzņem 22 tējkarotes cukura. Tas izraisa ļoti nepatīkamas sekas veselības jomā – lieko svaru, sirds saslimšanas, insulīna un leptīna uzņēmības traucējumus, atmiņas pasliktināšanos un citas problēmas.
Jau 1957.gadā britu profesors dietologs Džons Judkins mēģināja pierādīt, ka sirds un citu hronisku saslimšanu galvenais iemesls ir cukurs, nevis tauki, kā pieņemts uzskatīt.
Viņš publicēja grāmatu “Tīrs, balts, nāvējošs”, kurai bija panākumi lasītāju vidū. Taču ievērojami dietologi kopā ar pārtikas produktu ražotājiem iznīcināja Judkina reputāciju un karjeru. Viņa hipotēze tika “norakta”, bet par sabiedrības galveno ienaidnieku kļuva tauki.
Mūsdienās ir pietiekami daudz datu un pētījumu, kas apstiprina, ka pārmērīgai cukura lietošanai ir negatīvas sekas. Pasaules Pārtikas organizācija iesaka aprobežoties ar divām ēdamkarotēm dienā.
Bet kas notiek, ja jūs apēdīsiet lielāku devu cukura nekā rekomendēts? Palūkosimies, ko par to stāsta jaunākie zinātniskie pētījumi.
1. Kariess
Kariess parādās, kad mutes dobuma baktērijas barojas ar vienkāršajiem cukuriem. Dēļ to darbības veidojas skābe, kas iznīcina zobu emalju, bet pēc tam arī mīksto dentīnu – audus, no kuriem sastāv zobs.
2. Pastāvīga bada sajūta
Hormons leptīns signalizē jūsu smadzenēm, ka esat paēduši. Taču fruktoze kavē leptīna nonākšanu smadzenēs un rada bada sajūtu. Cilvēki, kam ir rezistence pret leptīnu, nesaņem vajadzīgo signālu, tāpēc viņiem ir grūtāk kontrolēt savu apetīti.
Pētījumi ar žurkām parāda, ka dzīvniekiem, kuri lietoja fruktozi, izstrādājās vairāk leptīna nekā parasti. Tāpēc organisma jutība pret to samazinājās. Kad fruktozi noņēma no žurku raciona, leptīna līmenis atgriezās normas līmenī.
3. Svara pieaugums
Līdzās sēdošam dzīvesveidam pastāv vēl viens veids, kā ātri uzņemt liekos kilogramus – padarīt cukuru par vienu no galvenajiem produktiem savā ēdienkartē. Saldumos ir daudz kaloriju, taču nepietiekami, lai apmierinātu bada sajūtu.
Jaunzēlandes zinātnieki veica pētījumu pieaugušu vīriešu vidū un mēģināja atrast saistību starp lieko svaru un citiem faktoriem – vecumu, kopējo ēdiena kaloritāti, cukuru, ķermeņa masas indeksu, alkohola lietošanu un smēķēšanu. Izrādījās, ka vislielākā saistība ir starp svara pieaugumu un cukura lietošanu. Tāpēc – ja vēlaties novājēt, vispirms atsakieties no cukura.
4. Insulīna uzņēmības traucējumi
Kad jūs ēdat daudz produktu ar augstu cukura saturu, piemēram, virtuļus brokastīs, jūsu organismam nepieciešams vairāk insulīna – hormona, kas ēdienu pārvērš enerģijā. Taču – kad insulīna līmenis pastāvīgi ir augsts, organisms pierod un kļūst pret to mazāk jutīgs. Tas izraisa glikozes līmeņa pieaugumu asinīs.
Zinātnieki ir pierādījuši rezistenci pret insulīnu žurkām, dodot tām pārtiku ar ļoti augstu cukura saturu.
Simptomi, kas liecina par insulīna uzņēmības traucējumiem, ir nogurums, pastāvīga bada sajūta, neskaidra apziņa un paaugstināts asinsspiediens. Sāk uzkrāties tauki vēdera rajonā. Vairākums cilvēku parasti nepamana savu rezistenci pret insulīnu, kamēr tā nepārvēršas cukura diabētā.