1492. gada 12. oktobris. Amerika atklāta! 8

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Ja Putins noliktu karoti… Mākslīgais intelekts nosauc 6 ļoti reālus scenārijus, kas varētu notikt Krievijā
Sinoptiķi vēro notiekošo virs Sibīrijas… Tas rada bažas par kritiskiem laikapstākļiem gaidāmajā ziemā 80
TV24
“Ir cilvēki, kuri nemaz nezina, ka ir jāmaksā šis nodoklis,” nodokļu konsultants atklāj baisu ekonomikas “bedri” Latvijā 69
Lasīt citas ziņas

Pirms 530 gadiem agrā rītā jūrasbraucēja Kristofora Kolumba pirmā ekspedīcija, kas meklēja rietumu ceļu uz Indiju, pēc mēnesi ilgas klimšanas Atlantijas okeānā ieraudzīja zemi. Šo ir pieņemts uzskatīt par Amerikas atklāšanas brīdi. Eiropiešu skatam pavērās jauka sala ar miermīlīgiem iezemiešiem. Kolumbs to nosauca par Sansalvadoru, tā godinot Kristu Glābēju.

Iespējams, jūrasbraucējs šādu nosaukumu izvēlējās tādēļ, ka okeāna šķērsošanas laikā ekspedīcijā jau bija nobriedis dumpis, jo garā ceļa nogurdinātie jūrnieki kurnēja, ka visi ies bojā, solīto zemi tā arī neieraudzījuši. Tomēr 7. oktobrī jūrnieki pamanīja nepazīstamus putnus, kas izskatījās pēc sauszemē dzīvojošiem, un tas deva jaunas cerības.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirmais zemi pie apvāršņa pamanījis karavelas ‘’Pinta’’ matrozis Rodrigo de Triana. Mūsdienās vairākums pētnieku, analizējot Kolumba ekspedīcijas ceļu, uzskata, ka ir runa par 163 kvadrātkilometru lielu salu Bahamu salu arhipelāgā. Gadsimtu gaitā tā vairākkārt mainījusi nosaukumu, bet 20. gadsimtā, ņemot vērā vēstures mantojumu, atkal nosaukta par Sansalvadoru.

Kolumbs vēlāk rakstīja, ka Sansalvadora esot lieliski piemērota zemkopībai un lopkopībai, ka tur varot celt jaunas pilsētas un ciemus, taču ironiskā kārtā 17. gadsimtā salu par savu bāzes vietu izvēlējās angļu pirāti, tāpēc britu versijā Sansalvadoru ilgu laiku sauca par Votlingu, kāda pirātu vadoņa vārdā. Salā šobrīd ir tikai viena pilsētiņa ar aptuveni 270 iedzīvotājiem, bet kopumā tur dzīvo nepilns tūkstotis ļaužu. Tūristi šo vietu iecienījuši smilšaino pludmaļu dēļ.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.