Selerijas 4


Gan kātu, gan lapu, gan sakņu selerijas ir aromātiskas, ar patīkami pikantu, spirgtu garšu. Sakņu selerijām ir saldena, mazliet riekstiem līdzīga garša, tās var ēst gan svaigas salātos, gan cept, pievienot sautējumiem.

Selerijas vērtīgas ar C un B grupas vitamīniem un organismam vajadzīgām minerālvielām – īpaši kāliju, arī magniju un dzelzi, kas labvēlīgi ietekmē sirdi, baro šo svarīgo muskuli, uzlabo asinsradi. Tajās esošais kālijs un nātrijs ietekmē šķidruma līdzsvaru organismā.

Vērtīgu šo dārzeni padara arī kumarīns, kas kavē brīvo radikāļu izraisītu bojājumu rašanos šūnās, bet šķiedrvielas rosina gremošanas procesus un zarna trakta attīrīšanos. Seleriju lietošana uzturā veicina arī asinsspiediena pazemināšanos.

Ar seleriju izmantošanu uzturā jāuzmanās, ja ir kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūla un paaugstināts skābes daudzums kuņģa sulā.

Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.