Pētersīļi 4
Vieni no vissenāk pazīstamajiem un lietotajiem garšaugiem. Tiem piemīt svaigs un spēcīgs aromāts, ko nodrošina ēteriskās eļļas, tie ir bagātīgi ar C, E un B grupas vitamīniem, flavonoīdiem, fitoncīdiem un minerālvielām (dzelzi, kāliju, kalciju, magniju, cinku u. c.).
Šķiedrvielas gan saknēs, gan lapās palīdz attīrīt organismu, aktivē gremošanu un vielmaiņu. Neliels sīvums, viegls rūgtenums un sāļums, tāpat aromātiskums papildina ēdiena garšu un smaržu.
Kālijs, kas rodams pētersīļos, labvēlīgi ietekmē sirds veselību, veicina asinsspiediena pazemināšanos. Pētersīļiem piemīt diurētiskas īpašības. Tā kā tie satur arī skābeņskābi, nieru un žultspūšļa slimību gadījumā to patēriņš uzturā jāierobežo.