3. Pārtika ar folātiem 28
Pārtikas produkti, kas ir bagāti ar folātiem, ir avokado, aprikozes, ķirbji, zaļie lapu dārzeņi un vistu aknas. Pētījumi liecina, ka folāti vai pat to sintētiskā forma – folskābe – ievērojami samazina resnās zarnas vēža risku. Gan folāti, gan folijskābes ir ļoti svarīgas organismam, lai pareizi replicētu DNS.
B9 jeb folijskābe bieži tiek pievienota pārtikai. Tomēr dabiskie folāti tiek uzskatīti par labākiem nekā sintētiskie varianti. Tas ir tāpēc, ka sintētiskās molekulas var izraisīt negaidītas reakcijas organismā. Ja jūs esat dzirdējuši, ka folāti var izraisīt vēzi, tad šādas bažas visbiežāk attiecas uz sintētisko folātu formu. Savukārt dabiskie folāti, ko iegūst no pārtikas, parasti nerada šādas problēmas.