Rādot, kā jāfilē bute, Rūdolfs saka: daba jau ir parūpējusies un iezīmējusi līniju, pa kuru jāgriež. – Tā ir vieta, kur atrodas asaka. Lai izgrieztu fileju, nazi laiž gar asaku. Butes īpatnejās uzbūves dēļ var tikt pie četram filejām. Spuras un asaka paliek buljonam. – Tomēr, filējot butes, 50% aiziet zudumos. Ja no 2 kg zivju iegūst 1 kg filejas, tas ir daudz.
Rādot, kā jāfilē bute, Rūdolfs saka: daba jau ir parūpējusies un iezīmējusi līniju, pa kuru jāgriež. – Tā ir vieta, kur atrodas asaka. Lai izgrieztu fileju, nazi laiž gar asaku. Butes īpatnejās uzbūves dēļ var tikt pie četram filejām. Spuras un asaka paliek buljonam. – Tomēr, filējot butes, 50% aiziet zudumos. Ja no 2 kg zivju iegūst 1 kg filejas, tas ir daudz.
Foto – Anda Krauze

11 padomi zivju gatavošanā no restorāna “Ostas skati” šefpavāra 1

1. Par zivju svaigumu liecina patīkama smarža, sārtas žaunas, spīdīgas (ne blāvas) acis, stingras zvīņas un elastīgi audi (ar pirkstu iespiesta bedrīte tūlīt izlīdzinās).

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

2. Zvīņas tīra ar speciālām rīvēm vai nazi virzienā no zivs astes uz galvu.

CITI ŠOBRĪD LASA

3. Notīrītas zivis mazgā aukstā, tekošā ūdenī.

4. Dēlītis, uz kura apstrādāta zivs, noteikti jāmazgā aukstā ūdenī. Ja izmantos karsto, telpa piepildīsies ar specifisko zivs aromātu.

5. Rokas un traukus var noberzt ar mitriem tējas biezumiem vai vieglu etiķūdeni.

6. Zivis liek vārīties aukstā ūdenī.

7. Lai buljons nebūtu rūgts, no zivs galvas noteikti jāizgriež žaunas.

8. Zivis ne pārāk sader ar ķiplokiem (to izmanto vienīgi kūpinot) un rozmarīnu.

9. Uz zivju baltās gaļas nepievilcīgi izskatās melno malto piparu punktiņi, tāpēc labāk lietot baltos vai gaišos piparus.

10. Zivis cepot sviestā, to garša bagātinās.

11. Tikko izvārītai zivju zupai var pieliet mazliet degvīna. Tas paspilgtinās viruma garšu.

No saldētām zivju filejām ēdienu var pagatavot ātri, bet no svaigām zivīm tas noteikti būs aromātiskāks. Taču svaigas zivis prasa darbu – tās jānotīra un jāfilē. Kā to darīt prasmīgāk, rāda un stāsta restorāna “Ostas skati” pavārs Rūdolfs Šteinbergs.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.