10 populārākās tomātu šķirnes. Iesaka Elga Bražūne 0
Katru gadu saimniecībā “Neslinko” audzē vairākas jaunas tomātu šķirnes, kuru sēklas iemaina no citiem kolekcionāriem gan Latvijā, gan citur pasaulē.
Vērojot un vērtējot tomātu ražību, garšu un piemērotību mūsu klimatiskajiem apstākļiem, no daudzām šķirnēm nākas atteikties. Kolekcijā reģistrē tikai tās, ko ir vērts piedāvāt audzēšanai arī citiem tomātu mīļotājiem.
Gadiem ritot, atsijājas šķirnes, ko kādu iemeslu dēļ dārzkopji vairs nevēlas audzēt. Paliek šķirnes, kas tiek audzētas gadu desmitiem no paaudzes paaudzē, ko bija iecienījušas vecmāmiņas, bet tagad stāda mazbērni un mazmazbērni.
Kondīne – Latvijā audzēta kopš pagājušā gadsimta vidus. Kolekcijā reģistrēta ar nosaukumu Neslinko Kondīne. Labi aug un ražo visā Latvijā, visās augsnēs, dažādos laika apstākļos.
Kavalieris – vidēji agra šķirne ar stingriem sarkanas krāsas augļiem, kas ilgi saglabā svaigu aromātu.
Saldais Apelsīns – tomāti tik koši oranži kā īstie apelsīni, burvīgs aromāts, kas paliek atmiņā.
Ziemeļu Dzeltenais – atceļojis no tālās Sibīrijas, kur izsūtītie tautieši to daudzus gadus lolojuši un iemīļojuši. Atgriežoties no izsūtījuma, mums šīs šķirnes sēklas atnesa kā lielu dārgumu kopā ar atmiņu stāstu par tur pavadītajiem gadiem. Šķirne kļuva iecienīta arī Latvijā, jo ir ātraudzīga, viegli kopjama un vienmēr dāsni ražo.
Melnais Princis – pirms daudziem gadiem tumšās krāsas tomāti bija kaut kas īpašs, tagad tas kļuvis par klasiku. Melnīgsnējiem augļiem ir īpatnējs aromāts, vieniem tas patīk, citiem – ne.
Jūrmala – iemīļota garšīgo augļu dēļ, ātraudzīga un ražīga. Kolekcijā reģistrēta ar nosaukumu Neslinko Jūrmala.
Vecā Peremoga – pirms 38 gadiem, kad sākām audzēt tomātus, tā jau bija sena šķirne, laiku lokos vienmēr bijusi pieprasīta.
Latvijas Delikatese – augļi ar vieglu skābumiņu, kas tos padara īpaši aromātiskus, garšo kā kādreiz no vecmāmiņas dārza.
Lielais Rozā – aveņkrāsas augļi vienmēr bijuši cieņā gan sviestmaizītēm, gan salātiem.
Rīgas Lielais – sen iemīļots, gadu no gada pieprasīts. Augļi ir gludi, akurāti apaļi, ne tikai izskatīgi, bet arī garšīgi.