Pārtikas produkti, no kuriem jāizvairās 6

Lai gan daži pārtikas produkti var palīdzēt uzlabot garastāvokli un mazināt stresu, savukārt, citiem ir gluži pretēja ietekme.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
5 datumi, kuros dzimst vislielākie egoisti 3
VIDEO. Astoņgadīga meitene “aizņemas” vecāku automašīnu un viena pati dodas iepirkties
Vācija nosaukusi valsti, kas varētu kļūt par nākamo Krievijas upuri, ja Ukraina zaudēs karā
Lasīt citas ziņas

Pārāk bieža šādu produktu lietošana var paaugstināt stresa un trauksmes līmeni.

Kofeīns
Kofeīns stimulē centrālo nervu sistēmu, un tā pārmērīga lietošana var pastiprināt stresa un trauksmes sajūtu. Pārāk daudz kofeīna var pārlieku stimulēt smadzeņu daļas, kas ir atbildīgas par draudu apstrādi, apgrūtinot smadzeņu spēju kontrolēt trauksmi. Pētījumi rāda, ka kofeīna devas no 100 līdz 400 mg var dažiem cilvēkiem pastiprināt trauksmi, bet devas, kas pārsniedz 400 mg dienā, var būtiski palielināt trauksmes līmeni lielākajai daļai cilvēku.

CITI ŠOBRĪD LASA

Alkohols
Pārmērīga alkohola lietošana var negatīvi ietekmēt smadzeņu ceļus, kas saistīti ar stresa reakciju, kā arī ķermeņa galveno stresa reakcijas sistēmu – hipotalāma-hipofīzes-virsnieru asi (HPA). Turklāt augsts stresa līmenis var palielināt risku saslimt ar alkohola lietošanas traucējumiem (AUD).

Mākslīgie saldinātāji
Mākslīgie saldinātāji, piemēram, aspartāms, var negatīvi ietekmēt zarnu mikrobiomu, kas var ietekmēt garastāvokli. Lai gan ir nepieciešami vairāk pētījumu, daži no tiem ir norādījuši uz saistību starp augstu mākslīgo saldinātāju patēriņu, piemēram, diētisko sodu, un garastāvokļa traucējumiem vai depresijas simptomiem.

Pievienotie cukuri
Ēdieni ar augstu pievienotā cukura saturu ir saistītas ar paaugstinātu trauksmes līmeni, un pētījumi rāda, ka šādas diētas var arī paaugstināt uztverto stresa līmeni.

Lai gan noteikti pārtikas produkti var palielināt stresa un trauksmes līmeni, kopējais uztura modelis ir vissvarīgākais, lai uzturētu gan fizisko, gan garīgo veselību. Pētījumi liecina, ka diētas, kas bagātas ar pilnvērtīgiem, barojošiem pārtikas produktiem, piemēram, Vidusjūras diēta, ir saistītas ar mazāku stresu un zemāku garīgās veselības traucējumu risku, savukārt Rietumu diētas, kas satur daudz pārstrādātu pārtikas produktu, rafinētu ogļhidrātu un pievienotā cukura, bieži tiek saistītas ar sliktāku fizisko un garīgo veselību, tostarp paaugstinātu trauksmi un stresu.

Ierobežojot pārtikas produktus un dzērienus, kas var negatīvi ietekmēt ķermeņa spēju regulēt stresu, un dodot priekšroku uzturvielām bagātiem pārtikas produktiem, piemēram, augļiem, dārzeņiem, pākšaugiem un zivīm, jūs varat samazināt stresa līmeni, mazināt trauksmes un depresijas simptomus, kā arī uzlabot vispārējo veselību.

Reklāma
Reklāma

Lai gan stresu no dzīves nevar pilnībā izslēgt, uztura izmaiņas var būtiski ietekmēt jūsu stresa līmeni un spēju tikt ar to galā. Prioritizējot pārtikas produktus, kas saistīti ar zemāku stresa un trauksmes līmeni, piemēram, zivis, ogas, pākšaugus un lapu zaļumus, jūs varat efektīvi uzlabot savu izturību pret stresu un atbalstīt savu garīgo veselību.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.