Skābēti kāposti un citi fermentēti pārtikas produkti 6
Fermentēti pārtikas produkti, piemēram, skābēti kāposti, kimči un kefīrs, ir labi zināmi ar to labvēlīgo ietekmi uz zarnu veselību, taču tie var arī pozitīvi ietekmēt garastāvokli un stresa līmeni. Zarnas un smadzenes ir cieši saistītas, un pārtikas produkti, kas veicina veselīgu zarnu baktēriju līdzsvaru, var uzlabot jūsu garīgo labsajūtu.
Pētījumi liecina, ka fermentēti pārtikas produkti var ietekmēt stresa hormonus un palīdzēt samazināt uzņemto stresu. 2023. gada pētījumā, kurā piedalījās 45 cilvēki, dalībnieki tika sadalīti grupās un ievēroja vai nu psihobiotisko diētu (ietverot augļus, dārzeņus, graudus, pākšaugus un divas līdz trīs porcijas fermentētu pārtikas produktu, piemēram, skābētus kāpostus, kefīru vai kombuču dienā), vai arī kontroles diētu četras nedēļas. Pēc četrām nedēļām tie, kuri ievēroja psihobiotisko diētu, ziņoja par 32% samazinātu uztverto stresu, kas netika novērots kontroles grupā. Turklāt, tie, kas visstingrāk ievēroja diētu, piedzīvoja ievērojamu stresa līmeņa samazināšanos.