Foto – Shutterstock

10 noslēpumi izcilas gaļas pagatavošanai 0

Vēla rudens un ziemas vakari ir piemērots laiks, lai māja piepildītos ar kārdinošu gaļas aromātu, liekot justies siltāk un omulīgāk. Kas jāzina, ķeroties pie gaļas gatavošanas?

Reklāma
Reklāma

1. Izvēlieties labāko gaļas gabaliņu

Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Ļoti būtiski garda cepeša, karbonādes vai steika pagatavošanai ir izvēlēties patiešām kvalitatīvu gaļas gabaliņu. Labāk atļauties mazāk, bet būt pārliecinātam, ka tas ir kvalitatīvs produkts. Pirms gatavošanas pāris stundu gaļai būtu jāpastāv istabas temperatūrā.

2. Glāsts ar papīra dvieli

Pirms likšanas uz pannas katru gaļas gabaliņu rūpīgi nosusiniet ar papīra dvieli. Eļļa jālej uz pannas, nevis gaļas. Tas palīdzēs iegūt zeltainu un kraukšķīgu maliņu.

3. Paturiet gaļu sāls šķīdumā

CITI ŠOBRĪD LASA

Pagatavojiet sāls šķīdumu (1 glāze sāls uz 4 litriem ūdens) un ielieciet tur gaļu uz noteiktu laiku, kas atkarīgs no gaļas svara (aptuveni stunda 1 kg gaļas). Gaļa kļūs daudz maigāka un mīkstāka.

4. Neaizmirstiet par cukuru

Nebaidieties gaļas pagatavošanā izmantot cukuru, vēlams brūno. Sajauciet cukuru ar jūsu iecienītajām gaļas garšvielām, piemēram, sāli, kariju, paprikas pulveri un citām, un pirms cepšanas rūpīgi ieberzējiet cepeti. Cukurs palīdzēs cepetim iegūt kraukšķīgas maliņas un saglabāt sulīgumu.

5. Temperatūra ir svarīga

Gatavojot gaļu un pārbaudot temperatūru “uz aci”, tas nekļūdīgi izdosies tikai profesionālim, kurš to dara ikdienā. Lai zinātu, kad gaļa jānoņem no pannas vai cepešpannas, izmantojiet tam paredzētu virtuves termometru. Īpaši svarīga temperatūra kļūst, gatavojot steiku.

Vidēji apceptam steikam gaļas temperatūra būs 60 grādi, bet pilnībā izceptam – 70 grādi. Ja gaļas iekšējā temperatūra būs augstāka par 60 grādiem, gaļas muskuļi kļūs stingrāki, un tā var kļūt cieta.

6. Marinējiet laikus

Lai gaļa iegūtu tai nepieciešamo aromātu un uzsūktu visas paredzētās garšas buķetes, tai nepieciešams vismaz sešas stundas atrasties marinādē. Lai gaļas šķiedras padarītu mīkstākas un maigākas, lieliski noderēs marinādes, kam pamatā būs etiķis, citrons vai vīns.

7. Ļaujiet baktērijām veikt savu darbu

Marinādes, kam bāze ir kefīrs, jogurts vai krējums, arī būs ļoti labs risinājums gardai gaļai, jo dzīvās baktērijas, kas ir piena produktu sastāvā, aktivizē gaļā esošos enzīmus un rada līdzīgu procesu, kāds notiek mūsu kuņģī gremošanas laikā. Gaļa kļūs izteikti mīksta un maiga.

8. Čuguna panna steikam

Ja gatavojat steiku, pirms likšanas uz grila ātri apcepiet gaļu čuguna pannā (2-3 minūtes no katras puses), tādējādi ļaujot gaļai saglabāt sulīgumu.

Reklāma
Reklāma

9. Sodas vanna

Pirms gatavošanas gaļu var “pavannot” sodas vannā (1 tējkarote sodas, 0,5 litri ūdens, 350 grami gaļas). 15 minūtes būs pietiekami, lai gaļa cepot labāk saglabātu sulīgumu.

10. Nesteidziniet laiku

Necentieties saīsināt gatavošanas laiku ar lielākas liesmas palīdzību. Lai cūkgaļa kļūtu patiešām mīksta, tai ir nepieciešams ilgs laiks.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.