Uzņem vairāk sarkanā 0
Nevienam nav tev jāatgādina par svarīgajiem zaļumiem un dārzeņiem, bet kā ar sarkaniem, apaļiem augļiem – īpaši tomātiem? Tomāti ir bagāti ar likopēnu – antioksidantu kopumu, kurš samazina risku saslimt ar vēzi, sirds un asinsvadu slimībām un makulas deģenerāciju. Pamatojoties neseni publicētu pētījumu žurnālā “Neiroloģija” secinājumos, ieteicams lietot daudz tomātus, jo augsts likopēna līmenis asinīs samazina insulta risku. Tika pētīti vairāk nekā 1000 vīriešu vecumā no 46 līdz 55 un tika atklāts, ka tiem, kuriem tika konstatēts augstāks likopēna līmenis, bija par 55% mazāka iespēja saslimt ar insultu. Interesantā kārtā ķermenim ir vieglāk uzņemt likopēno no pagatavotiem tomātiem (īpaši no tiem, kuri gatavoti ar mazāku daudzumu eļļas vai tauku) nekā no svaigiem tomātiem.