10 lietas, kas jāzina par veselīgo, bet viltīgo rabarberu 1
No zemes jau izspraukušās spilgti zaļas rabarberu lapiņas. Kā zināms, tas ir viens no pirmajiem vietējiem augiem, ko pavasarī varam celt galdā.
Šeit apkopojām desmit svarīgākos faktus par šo augu.
1. Rabarberi satur cilvēka organismam noderīgas skābes – ābolskābi un citronskābi.
2. Šis augs satur arī vērtīgos P, C, A, K, B vitamīnus, pektīnvielas, no minerālvielām – kāliju, fosforu, magniju, dzelzi un alumīniju (pēdējo vielu ne tik lielā daudzumā, lai tā izraisītu saindēšanos).
3. 100 grami rabarbera kātu satur tikai 25 kilokalorijas.
4. Rabarberiem piemīt imunitāti stimulējošas un asinsspiedienu stabilizējošas īpašības.
5. Ajurvēdā izmanto rabarberu saknes. Kaltētu sakņu pulveris palīdz dziedēt ādas apdegumus un samazināt to radītās sāpes. Iekšķīgi rabarberu sakņu pulveri var lietot, lai uzlabotu gremošanas trakta darbību un izvadītu žulti.
6. Šo augu nekas neliedz ēst regulāri, bet kas par daudz, tas par skādi. Baudīti lielās devās, var izraisīt caureju.
7. Lielākais ļaunums, kas slēpjas rabarberos, ir skābeņskābe — tā organismā veicina nešķīstošo savienojumu oksalātu veidošanos. Ja tie uzkrājas pārāk lielā daudzumā, var attīstīties reimatisms, podarga u.c. kaites. Oksalāti var arī izraisīt akmeņu veidošanos žultspūslī, nierēs un urīnceļos, kā arī izkustināt akmeņus.
8. Rabarberi satur arī tanīnus un antrahinona savienojumus, kas organismu ietekmēs negatīvi tad, ja rabarberus ēdienkartē iekļausiet lielā daudzumā.
9. Ar rabarberu ēšanu lielos daudzumos nevajadzētu aizrauties topošajām māmiņām, jo, ēsti kilogramiem, tie var izraisīt spontāno abortu.
10. Ja kātus no cera izlauž regulāri, jaunie kāti nesatur daudz skābeņskābes un tos var lietot uzturā visu vasaru.
Plašāk par rabarberiem un to audzēšanu lasiet 20. aprīļa žurnālā “Mājas Viesis” rakstā “Rabarbers – veselīgs, bet viltīgs”.