
9. Skampi 0
Restorānos bieži vien parādās jēdziens “shrimp scampi,” kas ir nevajadzīgi, jo itāļu valodā “scampi” nozīmē garneles – tur sanāk garneļu garneles. Skampi principā ir garneles ķiploku sviestā, un tās ir dikti gardas.
1 glāze sviesta
2 ēdamkarotes Dijon sinepju
1 ēdamkarote citronu sulas
1 ēdamkarote kapātu ķiploku
1 ēdamkarote kapātu svaigu pētersīļu
Kilograms vidēju garneļu, mizotu, tīrītu, bet ar atstātu astes čaulu (var arī iztikt bez tās)
Ieliec sviestu, sinepes, citronu sulu, ķiplokus un pētersīļus mazā katliņā un sildi un maisi līdz brīdim, kad sviests ir pilnībā izkusis.
Saliec garneles seklā cepamtraukā. Pārlej sviestu pāri garnelēm un cep 230 grādu krāsnī 10-12 minūtes līdz garneles ir pilnībā izcepušās. Garneles labi ies kopā ar vārītiem makaroniem un ar ķiploku maizi.
Ķiploku maizi mūsdienās var nopirkt veikalos jau sagatavotu, atliek to uzsildīt plītī, bet, ja gribi paspīdēt, vari to pagatavot pats. Vajadzēs franču bageti, kas pārgriezta uz pusēm gareniski. Bļodiņā samaisi sviestu, kapātus ķiplokus un mazliet olīveļļas – pietiekami, lai pārklātu visu maizes virsmu. Ja vēlies, vari piebērt timiānu, oregano vai kādu citu garšvielu. Saliec abas maizes puses atkal kopā un ietin folijā. Cep karstā plītī līdz maize ir kraukšķīga. Verot vaļā foliju uzmanies, jo sviests it īpaši būs ļoti, ļoti karsts.