6. Rausis 0
Amerikā pastāv jēdziens “pie,” kas ir mīklas pamatne ar dažādiem pildījumiem. Pirmais būs mīklas pagatavošana. Zinu, veikalos var nopirkt jau gatavu mīklu, bet, ja gribas kādu rītu paķimerēties virtuvē, te būs pareizais variants:
1-1/4 glāze miltu
¼ tējkarote sāls
½ glāze auksta sviesta, kas sagriezts mazos kubiciņos un tad ielikts saldētavā
¼ glāze ledus ūdens
Samaisi miltus un sāli bļodiņā. Pievieno auksto sviestu un savieno to ar miltiem. Ja ir daiktiņš, kas konkrēti domāts šai vajadzībai (pastry cutter), lieto to, ja nē, lieto pirkstus, masējot sviestu un miltus līdz brīdim, kad izskatās pēc drupačām. Ēdamkaroti pa ēdamkarotei pievieno ledus ūdeni un maisi ar plastmasas lāpstiņu vai rokām līdz brīdim, kad sanāk gluda mīkla. Iespējams, viss ūdens nebūs vajadzīgs. Izveido disku, ietin pārtikas plēvē un atstāj ledusskapī vismaz četru stundu garumā.
Reiz pienācis laiks rausim, uzkaisi miltus uz virsmas un izrullē mīklu tā, lai tā iederētos 22 cm platā apaļā pannā. Ieklāj mīklu tajā un izplet to pa pannas apakšu un sāniem. Ir arī rauši, kuriem vajadzīgi divi mīklas diski, viens apakšā, otrs augšā. Ja tā, pagatavo divas receptes no iepriekš minētā varianta. Būs gadījumi, kad būs nepieciešams mīklu uzcept bez pildījuma, bet citos gadījumos nē. Te būs daži varianti rauša pildījumam:
Āboli (dubulta mīkla)
8 mazi āboli
½ glāze sviesta bez sāls
3 ēdamkarotes miltu
½ glāze cukura
½ glāze brūnā cukura
¼ glāze ūdens
Iekarsē plīti uz 200 grādiem.
Nomizo ābolus, izņem serdi, sagriez plānās šķēlītes un noliec sāņus (lai novērstu brūnināšanu, uzsmidzini citronu sulu).
Katliņā izkausē sviestu. Pievieno miltus un maisi līdz sanāk masa. Vāri minūti vai divus. Pievieno abus cukura variantus un ūdeni un ļauj masai uzvārīties. Samazini karstumu uz minimumu un ļauj maigi vārīties vēl 3-5 minūtes. Noņem no uguns.
Iespied vienu no mīklas gabaliem pannā. Otru mīklas gabalu izrullē un sagriez astoņās strēmelēs.
Ieklāj sagrieztos ābolus pannā tā, lai sanāk kaudzīte. Četras mīklas strēmeles vienā virzienā, četras otrā virzienā, tā veidojot sava veida režģi (ja negribas ķēpāties, otru mīklas gabalu var izrullēt un tāpat pārklāt pāri pannai, vien pa vidu iegriežot pāris iegarenus caurumus, lai rausī nekrātos tvaiki.
Ar virtuves birstīti, apsmērē visu virsmu ar cukura ūdeni un tad maigi un lēnām pārlej atlikumu pāri visam rausim.
Liec plītī un cep 15 minūtes. Tad samazini karstumu uz 175 grādiem un turpini vēl 35 līdz 45 minūtes līdz mīkla ir skaisti zeltaina un āboli ir mīksti. Ja mīkla sāk brūnēt pārāk ātri, vari to apklāt ar foliju.
Ābolu rausis labi garšos ar saldu krējumu vai saldējumu.
Kokosrieksta krēms (viens mīklas gabals)
4 lieli olu dzeltenumi
¼ glāze (30g) kukurūzas stērķeles
Burka (400 ml) kokosriekstu piena
1 glāze salda krējuma
2/3 glāzes cukura
¼ tējkarote sāls
1 glāze saldināta kapāta kokosrieksta
2 ēdamkarotes sviesta bez sāls
1 ēdamkarote vaniļas ekstrakta
½ tējkarote kokosrieksta ekstrakta (ja tāda nav, var bez tā iztikt)
Vispirms izrullē mīklas disku un ieklāj to pannā. Pannā ieklāj pergamentu un tad pieber pannu pilnu ar jēlām pupām vai zirņiem – galvenais ir smagums. 190 grādos cep 15-16 minūtes līdz brīdim, kad mīkla sāk kļūt brūna. Izņem pannu no plīts, izņem pergamentu un smagumu. Ar dakšiņu, sadur mīklas apakšu no vienas malas līdz otrai, lai paātrinātu apakšas izcepšanos. Vēl 14-15 minūtes plītī līdz mīkla ir skaisti zeltaina.
Bļodā ar virtuves slotiņu sajauc olu dzeltenumus un kukurūzas stērķeli. Noliec sāņus. Katliņā ielej kokosriekstu pienu, saldo krējumu, cukuru un sāli. Maisi un sildi līdz masa sāk vārīties. Ļauj divas minūtes vārīties, tad samazini karstumu līdz vidējam. Reiz masa atkal vārās, paņem apmēram ½ glāzi mikstūras un lēnām, lēnām, lēnām un visu laiku maisot ar virtuves slotiņu to pievieno olu dzelteniem. Svarīgi visu laiku maisīt, jo citādi sanāks olu kultenis. Reiz visa pusglāze pievienota, tāpat lēnām un visu laiku maisot ielej to atpakaļ katliņā. Uzmanies, jo masa sāks burbuļot un iespējams burbuļi sprāgs. Maisi un vāri 90 sekundes. Noņem no uguns un pievieno kokosriekstu, sviestu, vaniļu un kokosrieksta ekstraktu. Ielej masu uzceptajā mīklā. Uzklāj pārtikas foliju un nospied to uz masas virsas, lai neveidotos ādiņa. Atdzesē ledusskapī vismaz trīs stundas vai visu nakti.
Kokosriekstu rausis labi garšos ar saldinātu putu krējumu.