7 labas lietas iesaka Vija Beinerte 0
GRĀMATA
Jāņa Rozes apgāds, svinot savu simt gadu jubileju, laidis klajā “Pasakas par mīlestību” – krāšņā foliantā apkopotas četrdesmit piecas dažādu tautu pasakas, veltītas noslēpumu noslēpumam un brīnumu brīnumam.
FILMA
Domājot ne vien par savu ģimeni, bet arī par miljoniem citu, Kūpers, divu bērnu tēvs un atraitnis, dodas bīstamā ceļojumā…
No 7. novembra kinoteātrī “Citadele” Kristofera Nolana (“Tumšais bruņinieks”, “Pirmsākums”) drāma “Starp zvaigznēm” ar patiesi zvaigžņotu aktieru ansambli: Metjū Makonahejs, Anna Hetaveja, Džesika Česteina, Maikls Keins un Keisijs Afleks.
SARĪKOJUMS
Smeļoties iedvesmu dažādu laikmetu Austrumu un Rietumu mūzikas tradīcijās, grupa “Prem Joshua & Band” meistarīgi apvieno klasiskās indiešu mūzikas elementus ar džezu, fanku un etno. Festivāla “Porta” ietvaros Prema Džošuas vadītā grupa sestdien, 8. novembrī, plkst. 19.30 uzstāsies Rīgā, mūzikas namā “Daile”, Kr. Barona ielā 31.
IZSTĀDE
Vēl divas dienas Mākslas muzejā “Rīgas birža”, Doma laukumā 6, Boses zālē un Jūgenda salonā skatāma Marjamas Alakbarli (1991) gleznu izstāde. Dauna sindroms nav kļuvis par šķērsli mākslinieces radošai izpausmei, ļaujot atklāt iedzimtu krāsu izjūtu, kā arī gaišu un harmonisku iekšējo pasauli.
JAUNUMS
– Tā smaržo Paradīzes dārzs! – iesaucas mans jaunākais dēls, sajutis smalko mākonīti, kas apskauj manu plaukstas locītavu. Cik trāpīgs salīdzinājums!
Gaisā virmo jasmīna maigā burvība, plūmes svaigums un tikko jaušama baltu ziedu dvesma. To ieskauj sandalkoka tvanīgais aromāts, ko papildina vetivēra un pačūlijas pavedīgi rūgtenās notis. “Givenchy” aromātu burvis Fransuā Demaši ir radījis brīnumu, vārdā “Dahlia Divin”. Neparasts, juteklisks, izsmalcināti elegants – kā skatiens, kas savaldzina un apbur, kā pieskāriens, ko nav iespējams aizmirst.
GARDI!
Rudens dārzeņi kūpināta krējuma mērcē – vēl viens atradums, ko man atklāja garšu pavēlnieks Ingmārs Ladigs. Pievienoju krējumam nedaudz citrona sulas, sāli un piparus un vai nu lieku kūpinātavā, vai virtuves procesorā sakuļu ar mazumu kūpināta siera. Sagriežu ziedkāpostus šķēlēs, bet sabirzušos smalkos gabaliņus katliņā viegli apvāru un sakuļu ar šķipsniņu rīvēta muskatrieksta un ēdamkaroti sviesta. Nomizotu kolrābi sagriežu plānās šķēlēs un katliņā izsildu ar apelsīna mīkstuma un mizu gabaliņiem. Cepeškrāsnī apvītinu tomātu šķēlītes. Nomizotus burkānus sagriežu plānās sloksnītēs, pārleju ar burkānu sulu un ķimenēm, viegli izkarsēju. Servējot šķīvī ieklāju krējumu, uz tā kārtoju dārzenīšus, ko dekorēju ar zaļumiem. Gardi un veselīgi!
DZĪVES GUDRĪBA
“Lielāko tiesu mums pietrūkst nevis laimes, bet prasmes būt laimīgiem.”
Moriss Meterlinks