7 labas lietas iesaka žurnāla “Mājas Viesis” žurnāliste Vija Beinerte 1
Grāmata
“Es gribētu ticēt, ka tas ir stāsts, ko stāstu. Man vajag tam ticēt. Man jātic. Tiem, kas tic, ka tādi stāsti ir tikai stāsti, ir labākas izredzes. Ja tas, ko es stāstu, ir stāsts, tad manā varā ir noteikt tā beigas. Tad būs beigas stāstam, un īstā dzīve nāks pēc tam. Es varu izvēlēties, kurā vietā pārtraukt. Tas nav stāsts, ko stāstu.” Maģiska proza. Tā pievelk kā noslēpums, apžilbina kā atklāsme, apbur un tur tevi uz naža asmens. Mārgareta Atvuda, “Kalpones stāsts”, no angļu valodas tulkojusi Alda Vāczemniece. Apgāds “Zvaigzne”.
Filma
Vudija Allena gudri savērpts stāsts
“Kants teica, ka cilvēka prātu nodarbina jautājumi, ko nav iespējams atmest un uz kuriem nav iespējams atbildēt. Tad par ko mēs runājam? Par morāli? Izvēli? Nejaušībām? Estētiku? Slepkavību?”
Ar šiem vārdiem sākas Vudija Allena jaunā filma “Nesaprātīgs cilvēks”. Aizraujošs, asprātīgs un gudri savērpts stāsts ar vairākiem gluži negaidītiem sižeta pavērsieniem. Galvenajās lomās Hoakins Fīnikss, Emma Stouna un Pārkere Pouzija.
Sarīkojums
Страницу и огонь, зерно и жернова,
секиры острие и усеченный волос –
Бог сохраняет все; особенно – слова
Прощенья и любви, как собственный свой голос.
(Lappusi un uguni, graudu un dzirnakmeni, cirvi un pārskaldītu matu – Dievs visu saglabā; īpaši piedošanas un mīlestības vārdus – kā savu paša balsi.)
Oktobrī Rīgas Jaunajā teātrī mūs gaida neparasts piedzīvojums – Nobela prēmijas laureāta dzejnieka Josifa Brodska dzeju Alvja Hermaņa iestudējumā lasīs Mihails Barišņikovs. Krieviski lasīs, dzejnieka dzimtajā valodā. 4. Izstāde
Līdz 3. oktobrim galerijā “Daugava” Rīgā, Ausekļa ielā 1, skatāma mākslinieces Līgas Purmales izstāde “Kurzemē”. Tiem, kas vēlas uz mirkli apturēt laiku un sadzirdēt klusumu.
Jaunums
Ļauju, lai plaukstas locītavu apskauj smalks mākonītis, un pēkšņi jūtu, ka atplaukstu smaidā – kā noslēpumainā dārzā ieejot. Maijrozītes tikko jaušamā dvesma te mijas ar bergamota rūgteno svaigumu, tam pievienojas majestātiskais īriss, ko ieskauj elegantie sandalkoka un viegli tvanīgie vetivēra toņi, līdz pēkšņi atraisās pačūlijas un tonkas pupiņu pavedīgās notis. Smaržu nama “Puredistance” jaunais aromāts “White”. Kā brīnuma priekšnojauta.
Gardi!
Bumbieru uzputenis ar brūkleņu mērci.
Pārgriežu četrus bumbierus gareniski uz pusēm, izņemu serdi, izgrebju mīkstumu. Izdobtās mizu pusītes apleju ar siltu ūdeni, kam pievienota citrona sula. Uzkarsēju 400 ml piena, ielieku tajā šo četru un vēl divu bumbieru mīkstumu, pievienoju vaniļu, kanēli, cukuru un beigās – četras ēdamkarotes mannas. Siltajā masā iemetu četras uzbriedinātas želatīna plāksnītes, rūpīgi sakuļu un lieku dzesēties. Saputoju 250 ml saldā krējuma ar cukuru un iemaisu atdzisušajā masā. Iepildu izdobtajās bumbiera pusītēs, dekorēju ar ogām un pārleju ar brūkleņu mērci.
Dzīves gudrība
“Mani interesē tikai mīlestība un viss, kas riņķo ap to.”
Marks Šagals