7 labas lietas iesaka Vija Beinerte 0
GRĀMATA
Viss sākas ar vēstuli. Ar ziņu, uz ko ir jāatbild, un atbilde jāiemet pastkastītē turpat aiz stūra. Ar dažiem soļiem, kas pēkšņi pārtop par soli – lēmumu, izšķiršanos, neprāta un ticības uzliesmojumu. Un tad kustība no punkta A uz punktu B, no Kingsbridžas uz Berviku, no viena Anglijas gala uz otru, pārtop par ceļu pie sevis paša, jo attālums vairs netiek mērots kilometros, bet atmiņās, atskārtās, satiktajos cilvēkos, atraisītajos mezglos. Reičela Džoisa, “Harolda Fraja neticamais svētceļojums”, apgāds “Zvaigzne”. No angļu valodas tulkojusi Silvija Brice. Labākais romāns, ko pēdējā laikā esmu lasījusi.
FILMA
Izcilā kanādiešu režisora Deivida Kronenberga jaunā lente “Kā aizkļūt līdz zvaigznēm” jau saņēmusi nomināciju Zelta palmas zaram, bet Džulianai Mūrai piešķirta Kannu festivāla godalga par labāko sieviešu lomas tēlojumu. Piektdien, 19. septembrī, plkst. 19.30 ironiski filozofiskā eseja par skeletiem Holivudas skapjos skatāma kinoteātrī “Citadele”. Lomās: Džuliana Mūra, Roberts Petinsons, Džons Kjūsaks, Olīvija Viljamsa u. c.
SARĪKOJUMS
Vēl var pagūt iegādāties biļetes uz Marisa Jansona un Bavārijas Radio simfoniskā orķestra koncertu, kas notiks 7. novembrī Latvijas Nacionālajā operā. Programmā Antonīna Dvoržāka Devītā simfonija un Dmitrija Šostakoviča Piektā simfonija. Koncerts būs veltīts Marisa Jansona tēva, diriģenta Arvīda Jansona simtajai jubilejai.
Bavārijas Radio simfoniskais orķestris Marisa Jansona vadībā ir saņēmis divas Gremija balvas – “Labākā orķestra uzstāšanās” un “Labākais klasikas albums”.
IZSTĀDE
Krāsu prieks un nomoda sapņi Signes Vanadziņas gleznu izstādē “Pēc negaisa” līdz 12. oktobrim Siguldas izstāžu zālē “Tornis”.
JAUNUMS
Ļauju, lai manu plaukstas locītavu apskauj smalks mākonītis. Uz mirkli pieveru acis, lai labāk ieraudzītu tā stāstu. Gaisā uzvirmo greipfrūta, ingvera un vībotnes smarža – kā netveramas atmiņas, kā gaišas priekšnojautas. Tad liega vēja pūsma atnes jūras sāļo svaigumu, ko ieskauj jasmīna un rozes saldi pavedīgā dvesma, līdz beidzot atraisās pačūlija, vetivērs un sandalkoka rūgtenie toņi. Zīmola “Tiziana Terenzi” jaunais aromāts “Arethusa” – flakonā notverts noslēpums, kas apbur, savaldzina un nelaiž vaļā.
GARDI!
Cepts siers ar dārzeņiem pīlādžu un ābolu mērcē – šo recepti man iemācīja garšu burvis Rūdolfs Šteinbergs.
Lielu nomizotu ābolu savāru ar glāzi pīlādžogu, pievienoju pusglāzi medus. Masu izberžu caur sietu un sajaucu ar drupinātām auzu pārslām. Uzkarsētā čuguna pannā ieklāju pergamentu un uz tā izsildu 100 g svaigā siera. Sakuļu 25 g bazilika ar 50 g spinātu, pievienoju nedaudz citrona sulas, sāli, piparus un muskatriekstu. Svaigi spiestā burkānu sulā apsautēju 100 g burkānu, sakuļu un pievienoju 30 g sviesta.
Servējot uz šķīvja, uzleju bazilika un spinātu mērci, lieku sieru, burkānu masu un tad pīlādžu un ābolu želeju.
Dzīves gudrība
“Sirdsapziņas jautājumos vairuma likums nedarbojas.”
Mahatma Gandijs