7 labas lietas. Iesaka Ilze Lavrinoviča 0
1. GRĀMATA
Apgāds “Zvaigzne ABC” septembra otrajā pusē laidis klajā franču akadēmiķes Annijas Koenas-Solalas monogrāfiju “Marks Rotko”. Par Dvinskā (tagadējā Daugavpilī) dzimušo mākslinieku līdz šim nebija pieejams objektīvs, zinātnisks, latviešu valodā tulkots, saistoši lasāms darbs, veltīts viņa dzīvei, personībai un daiļradei. Annija Koena-Solala apraksta Latgales ebreju zēna sarežģīto ceļu no imigranta līdz atzītam māksliniekam, īpašu uzmanību veltot Dvinskas perioda ietekmei uz viņa personību.
2. FILMA
Kinoteātrī “Kino Citadele” un daudzos citos Latvijas kinoteātros no 10. oktobra sāks rādīt režisora Andra Gaujas debijas spēlfilmu “Izlaiduma gads”. Jaunā skolotāja Zane pēc vilšanās personiskajā dzīvē visu enerģiju velta darbam, pūloties nodibināt kontaktu ar audzināmo klasi. Kādā brīdī Zane aptver, ka viens no skolēniem ir viņā iemīlējies. Jaunā skolotāja nonāk sarežģītas izvēles priekšā – ļauties personiskajai laimei vai palikt uzticīgai labas skolotājas ideālam. Galveno lomu atveido Inga Alsiņa-Lasmane.
3. IZSTĀDE
Galerijā “Daugava” skatāma mākslinieces Līgas Skariņas izstāde “Gaismas forma”. Viņa savos darbos mēģina keramikas materiālam radīt vieglumu, noskaņu un sajūtu tēlus. Savienojot keramiku ar fotogrāfiju, tiecas veidot telpiskus stāstus un senajam materiālam dot mūsdienīgu elpu. Kā pamatmateriāls izmantota baltā akmensmasa un porcelāns, kas, apstrādāti ar dažādām keramikas tehnoloģijām, gaišajai krāsai piešķir skanošas nianses.
4. SARĪKOJUMS
12. oktobri Vidzemes koncertzāle savā radošajā biogrāfijā ierakstīs ar leģendārās Argentīnā dzimušās šveicietes pianistes Martas Argerihas un Rīgā dzimušās pasaules zvaigznes Gidona Krēmera vārdu. Abi solisti ar orķestri “Kremerata Baltica” muzicēs gan katrs atsevišķi, gan duetā. Šo Vīnes klasikas programmu ar nepacietību gaida arī Eiropas lielākās koncertzāles Minhenē, Barselonā, Turīnā un Milānā.
5. JAUNUMS
Lielveikalā “Rimi” atradu ļoti garšīgu maizi “Svaigs un gards” – ar kaltētām ķirbju un saulespuķu sēklām. Tās ne tikai uzlabo maizes kvalitāti, bet ir arī veselīgas. Turklāt šī maize nesatur e-vielas. Ņemu šķēli šīs maizes, uzlieku biezu kārtu biezpiena vai siera šķēli, un gardas brokastis ir gatavas. Šī maize cepta Latvijā pēc “Rimi” pasūtījuma.
6. GARDI
Kas var būt labāks par pašu vītinātiem tomātiem uz rupjmaizes šķēles vai salātos ar sieru! – teic čaklā saimniece Ina Frīdberga no Augstkalnes un ķeras pie darba. Lai pagatavotu vītinātus tomātus, vispirms viņa tos pārgriež uz pusēm, ja lielāki – četrās daļās. Izņem sēklotni un kārto uz cepamās plāts, kas iepriekš pārklāta ar cepampapīru un ieziesta ar eļļu. Arī tomātus pavisam nedaudz apslaka ar eļļu, pārkaisa ar maltiem melnajiem pipariem un sāli. Var pārkaisīt arī ar kaltētiem zaļumiem – kā kuram patīk. Plāti liek cepeškrāsnī. Temperatūru noregulē uz 100 līdz 120 grādiem, ja ir – ieslēdz ventilatoru. Vītina divas līdz trīs stundas. Garšīgāk sanāk, ja tomātus neizkaltē pilnīgi sausus, bet tajos atstāj nedaudz mitruma. Karstus kārto burciņās, pa starpām liekot ķiploka šķēlītes, katru kārtu pārlej ar eļļu. Glabā ledusskapī.
7. DZĪVES GUDRĪBA
Pieredze nav tas, kas notiek ar cilvēku, bet tas, kā cilvēks izmanto notikušo.
Oldoss Leonards Hakslijs